Hot mot Brasiliens skyddade natur

publicerad 7 januari 2016
Chapada Diamantinas nationalpark i Brasilien

Brasilien har gjort stora ansträngningar för att skydda sin natur. Avskogningen har minskat med 70 procent det senaste årtiondet.

Men nya lagar kan leda till att många av landets skyddade naturom­råden blir till dammar och gruvor, enligt en rapport som publicerats i Science.

Enligt ett förslag som diskuteras i kongressen ska tio pro­cent av de starkast skyddade områdena – såväl nationalparker som skyddsområden för djur och växter – bli till gruvor. Land som ägs av ursprungsbefolkningar drabbas också. 281 000 kvadratkilometer hotas av gruvutbyggnad, och utbyggnad av dammar kan få effekter för skyddade områden längre ned i vattendragen, med begränsad rörlighet för vattenlevande arter och översvämningar som hotar de landlevande.

I förslagen finns även åtgärder för att minska åverkan på natu­ren, men författarna till rapporten anser inte att dessa åtgärder är tillräckligt långtgående.

– Vi oroar oss för att de föreslagna åtgärderna är för översimplifierade och inte tar med de indirekta effekterna av megaprojekten i beräkningarna även om de tas i bruk, säger Luiz Aragao, en av studiens författare.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.