Hong Kong förstör illegalt elfenben

publicerad 4 mars 2014

28 ton illegalt infört elfenben ska förstöras under följande ett eller två år i Hong Kong, rapporterar stadens departement för jord­bruk, fiske och naturvård. Elfenbenet, som hålls i hemliga lager i staden, har blivit svåradministrerat och en säkerhetsrisk, menar de på departementet.

Trots det hade man tidigare beslutat att inte förstöra elfenbenet. Men efter påtryckningar från USA, och efter att man i Guangzhou i Kina förstört ett smugglat elfenbenslager på sex ton, har man alltså ändrat uppfattning. Det var första gången man i Kina – där 70 pro­cent av det smugglade elfenbenet säljs – förstör ett sådant beslag.

USA förstörde i november hela sitt lager, även detta på sex ton, för att ”sända ett meddelande om att Förenta Staterna inte tolererar elfenbenssmugglingen och dess effekt på elefantpopulationen, speciellt i Afrika.”

Aktivister har hyllat Hong Kongs beslut som ett viktigt steg i kampen mot smugglingen, skriver CNN.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.