Historisk filmning av nyfödd vithaj

publicerad 31 januari 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vad man tror är en nyfödd vithaj har för första gången dokumenterats på film nära Kaliforniens kust, något som ses som ett historiskt ögonblick inom marinbiologin. Denna observation tros kunna ge ny insikt i vithajarnas tidiga livsstadium och reproduktion.

Vithajen är den största nu levande rovfisken och den tredje största hajarten. Trots att vithajen är en av världens mest kända fiskar vet man fortfarande mycket lite om dess reproduktion och den första tiden i livet. Tidigare har ingen exempelvis sett vithajens ungar.

Under juli förra året var naturfilmaren Carlos Gauna och Phillip Sternes, biologidoktorand från University of California, ute och filmade hajar vid Kaliforniens kust vid Santa Barbara. I drönarkameran upptäckte man då något som stack ut. Vithajar är nämligen i regel gråa på ovansidan och vita på undersidan, men hajen de såg i kameran var helt vit och bara 1,5 meter lång. Vithajar kan bli upp till fem meter, men man har tidigare hittat en vithaj som endast var 106 centimeter, något som dock inte tillhör det vanliga.

Vi förstorade bilderna, satte dem i slow motion och insåg att det vita skiktet lossnade från kroppen när den simmade, säger Sternes i ett pressmeddelande och tillägger att han tror att det var en nyfödd vithaj som tappade sitt embryonala lager.

Det är dock inte fastslaget att det handlar om en unge och man har också en teori om att det skulle kunna vara en haj med någon okänd hudsjukdom. Däremot bedömer man sammantaget att det faktiskt är en unge, bland annat eftersom man observerat dräktiga vithajar i området. Dessutom sågs en av vithajarna dyka ner på djupet strax innan den lilla, nya hajen syntes till, något man tolkar som att honan kan ha fött ungen längre ner under ytan.

“Heliga graal inom hajforskningen”

Detta skulle i så fall vara den första vithajsunge som observerats, något som lyfts upp i en artikel som publicerats i Environmental Biology of Fishes.

Var vithajar föder är en av de heliga graalerna inom hajforskningen. Ingen har någonsin kunnat fastställa var de föds, och ingen har heller sett en nyfödd hajunge vid liv, säger Gauna. Det har hittats döda vithajar inuti avlidna gravida mödrar. Men inget liknande.

 

Vithajar föder levande ungar och hajen som observerades var så liten att den skulle kunna vara en unge. Just platsen strax utanför Kaliforniens kust har också tidigare pekats ut som en eventuell födelseplats för vithajar, men vissa forskare menar att vithajar troligen föder längre ut till havs.

Det finns många hypotetiska områden, men trots det intensiva intresset för dessa hajar har ingen sett en födsel eller en nyfödd unge i det vilda, säger Sternes. Det här kan mycket väl vara det första beviset vi har på en unge i det vilda, vilket gör detta till en definitiv födelseplats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!