Miljö

Havsörnen stoppar Vattenfalls vindkraftsverk

Statliga energibolaget Vattenfall lägger ner sitt vindskraftsprojekt vid Biotestsjön i Forsmark. Anledningen är att vindkraftsetableringen riskerar att drabba havsörnarna i området.

Havsörn

Sedan år 2007 har utveckling av vindkraftprojektet i Forsmark pågått. Ända sedan starten av projektet har det flaggats för att det kan skada havsörnsbeståndet i området. Därför har också chansen till att få tillstånd för att bygga vindkraftparker i områden med rovfågel minskat ytterligare.

– Som rättspraxis ser ut idag är chansen att få tillstånd för en vindkraftpark vid Biotestsjön i Forskmark mycket liten. Vattenfall väljer därför att lägga ner projektet, säger Eva Vitell, projektutvecklingschef för Vattenfalls vindkraftprojekt på land i Sverige, i ett pressmeddelande.
Vattenfall skriver i pressmeddelandet att man genomfört studier som visar att havsörnen inte påverkas nämnvärt av en vindkraftetablering i Biotestsjön.

Men Sveriges Ornitologiska Förening, SOF, delar inte Vattenfalls åsikt om att de studier som genomförts “visar att samexistens mellan vindkraft och havsörnar är möjlig i Forsmark” och anklagar energibolaget för att sätta press på domstolarna.

“Vattenfall menar därmed att domstolarna blivit mer restriktiva med att bevilja tillstånd för vindkraftparker. Det är inte utan att man kan ana en underton av att Vattenfall härigenom önskar skapa press mot domstolarna för att de tillämpar miljöbalken i alltför strikt mening”, skriver föreningen på sin hemsida.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!