Här lurpassar elefanten på lastbilarna – stoppar dem för att ta en mumsbit

publicerad 16 maj 2023
- av Sofie Persson

Elefanter i Kambodja har lärt sig ett enkelt knep för att få tillgång till delikatesser längs motorvägarna. De lurpassar i vägrenen och när lastbilarna med sockerrör kommer åkande stormar de trumpetande fram och stoppar trafiken för att kunna ta sig en mumsbit från lasten innan de låter lastbilarna åka vidare.

I Kambodja är det vanligt att stöta på elefanter längs motorvägarna. Nu har landets elefanter lärt sig ett enkelt sätt att skaffa mat lättillgängligt. De stoppar helt enkelt lastbilar som fraktar sockerrör för att kunna ta sig en munsbit.

 

Med hjälp av sitt klassiska trumpetande och sin enorma kroppshydda har elefanter börjat ta för vana att “be” förbipasserande lastbilschaufförer att stanna, vilket de självfallet gör (som om de hade något val) och elefanterna passar då på att sno åt sig lite sockerrör innan lastbilen kan åka vidare.

Elefanter är jordens numera största landdjur. De växer hela livet och kan därför variera mycket i storlek. Den tyngsta elefant man sett (Afrikansk) vägde 11 ton och mätte 4,20 meter i mankhöjd. Elefanter är växtätare och kan konsumera omkring 100 till 150 kilo växter varje dag samt dricka runt 200 liter vatten.

Ofta anses elefanten vara ett av de mer intelligenta djuren, bland annat på grund av dess förmåga att lösa problem, tillverka enkla redskap samt även visa medkänsla för sina artfränder. Det ska även vara ett av de få djur man tror har självmedvetenhet samt att de känner igen sin egen spegelbild. Elefanter lever ofta mellan 40 och 60 år, men kan bli äldre.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!