“Grön” satsning i Eskilstuna släpper ut tonvis med miljögifter

Klimatöverdrifterna

publicerad 4 juli 2024
- av Sofie Persson
Fabriken utanför Eskilstuna, som Shenzhen Senior presenterat den för allmänheten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Industrisatsningen i Eskilstuna, med fokus på tillverkning av separatorfilm till producenter av elbilsbatterier, kallas för en “grön satsning”. Den påstådda klimatsatsningen innebär dock i praktiken att 900 ton per år av den hälsofarliga och förbjudna kemikalien metylenklorid kommer släppas ut i staden.

Det känns som att man i kraft av grön omställning kan göra nästan vad som helst, säger Åke Bergman, professor emeritus i miljökemi vid Stockholms universitet.

I Sivsta utanför staden förbereder det kinesiska företaget Shenzhen Senior Material för att börja framställa separatorfilm till bland annat Northvolt och andra som tillverkar elbilsbatterier. Satsningen, som ska vara en så kallad “grön omställning”,  har kallats för en “industriell revansch” av kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Företagets separatorfilm framställs dock med kemikalien metynklorid, rapporterar Dagens Arbete. Kemikalien är så pass giftig att direkt inandning kan leda till döden och ämnet kan på sikt leda till cancer, fosterskador, demens och nervskador.  Ämnet är förbjudet i Sverige sedan 1996, men företag kan ansöka om dispens till Kemikalieinspektionen. Användandet har dock minskat markant från 427 ton till 10 ton år 2022.

Shenzhen Senior Material ansökte om dispens redan år 2021 och fick ett godkännande från Kemikalieinspektionen, vilket i praktiken innebär att man får använda 2 770 ton metylenklorid under två år, vilket är 267 gånger mer än vad som användes i Sverige året innan.

Det är anmärkningsvärda volymer, säger Åke Bergman senior professor vid Örebro universitet och professor emeritus i miljökemi vid Stockholms universitet. Det känns som att man i kraft av grön omställning kan göra nästan vad som helst. Och det bekymrar mig.

Inte informerat grannarna

Eskilstunas miljökontor och länsstyrelsen i Sörmland har ifrågasatt gifthalterna och miljöprövningsdelegationen ansåg att man inte informerat närliggande grannar om utsläppen, och ville därmed stoppa företaget. Trots det godkände mark- och miljödomstolen användningen.

Totalt har företaget tillstånd att släppa ut 900 ton av den giftiga kemikalien per år i två års tid, något Bergman anser att mängden är “illa”.

Så stora läckage vill jag inte se. Det känns synnerligen konstigt att man inte kan sluta systemet bättre än att 900 ton läcker ut. Det är illa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!