Greenpeace-aktivist hemma i Sverige

Svensken Dima Litvinov har efter att ha suttit 100 dagar i ryskt häkte kommit hem till Sverige. Han och ett tiotal andra aktivister från organisationen Greenpeace anhölls efter en protest mot den arktiska oljeborrningen av ryska Gazprom tidigare i höstas.

publicerad 28 december 2013

[slider id=’14570′ name=’Dima Greenpeace Gazprom’]

På fredagseftermiddagen anlände den sovjetfödde Greenpeace-aktivisten Dima Litvinov till Värtahamnen i Stockholm. Där möttes han upp av vänner och familj, men också av supportrar som ville hylla Dima Litvinov för det som han och hans gelikar gjorde i Ryssland.

Anklagades för huliganism
Det var i september i år som 28 Greenpeace-aktivister och två frilansande journalister ombord på fartyget Arctic Sunrise genomförde en protest mot det statliga ryska oljeföretaget Gazproms oljeborrning i Arktis. Alla ombord greps av rysk polis som bordade fartyget. Sedan dess har samtliga Greenpeace-aktivister suttit frihetsberövade anklagade för ”sjöröveri” och ”huliganism”.

Rysslands president Vladimir Putin valde dock nyligen att utfärda en amnesti för de 30 som anhållits. Dima Litvinov blev den första som fick lämna fångenskapen och återvända hem. Flera andra Greenpeace-aktivister har också släppts under fredagen.

”Oljebolagen må ha firat”
 Jag har aldrig ångrat det som vi gjorde… De arktiska oljeföretagen är rädda för oliktänkande/dissidenter och det bör de vara. De må ha firat när vårat fartyg beslagtogs, men vårat fängelsestraff har varit en katastrof för dem, sa Dima Litvinov i ett uttalande kort efter att han påbörjat resan hem till Sverige.

Även om amnestin gäller de 30 aktivister och journalister som anhölls av ryska myndigheter så är fortfarande brottsrubriceringarna kvar på Greenpeace-aktionen ”Arctic 30”.

Dima Litvinovs hemkomst har uppmärksammats av flera utländska nyhetsmedier – bland annat Sky News, al-Jazeera och The Australian.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.