Under 2012 växte isen på Arktis med flera miljoner kvadratkilometer, hela 60 procent jämfört med tidigare år. Flera forskare tror nu att det har med den så kallade globala nedkylningen att göra.
Flera klimatforskare slår nu larm om att vi är på väg mot en kyligare period – som inte kommer att sluta förrän i mitten av detta sekel, rapporterar Daily Mail.
– Vi är redan inne i en kallare trend som jag tror kommer att hålla i sig de närmaste 15 åren. Det råder inga tvivel om att uppvärmningen från 1980- och 90-talet har stannat av, säger Anastasios Tsonis, professor vid universitetet i Wisconsin, till tidningen.
FN har ingen förklaring
Läckta dokument visar också hur länder som stöder FN:s klimatpanel, IPCC, har krävt att mer än 1 500 ändringar görs i en massiv rapport som utkommer vart sjätte eller sjunde år, skriver Daily Mail.
Utvärderingsrapporten benämns som en ”sammanfattning för beslutsfattare” men kan enligt flera länders regeringar inte ge någon bra förklaring till varför issmältningen i Arktis tagit en abrupt paus.
Isfritt Arktis förutspåddes 2007
Det som tidigare kallats för global uppvärmning kan egentligen visa sig vara en global nedkylning. Enligt Daily Mail har jordens temperatur endast ökat med knappt 0,8 grader celcius de senaste 150 åren på grund av koldioxid.
Daily Mail benämner också en artikel som det statsägda nyhetsmediet BBC skrev 2007 där man citerade forskaren Wieslaw Maslowski som påstod att Arktis skulle vara isfritt till sommaren 2013. Huvudrubriken i BBC:s artikel löd: Arktiska somrar isfria ‘senast 2013’.
SMHI avfärdar kallare trend
Hos Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, är man dock skeptiska till att Arktis växande is skulle bero på en global nedkylning. Ralf Döscher, klimatforskare på SMHI, säger i en intervju med Aftonbladet att det är obefogat att dra slutsatser från resultaten från ett år.
– Efter år 2 000 har trenden intensifierats och blivit starkare. Det gäller inte bara istäcket, isvolymen blir mindre och isen blir yngre, säger Ralf Döscher.
– Trenden är väldigt tydlig och den har varit nedåtgående sedan 70-talet.