Gammal metod för effektivt jordbruk

publicerad 18 juli 2016
Kvinnlig jordbrukare står vid sin egen jord i Ghana, Västafrika

En gammal Västafrikansk metod för att bruka jorden kan vara nyckeln till att motverka klimatförändringar och revolutionera jordbruket över hela Afrika, enligt en rapport från ett internationellt forskarlag lett av University of Sussex.

Forskarna har analyserat rika, bördiga jordar från 150 platser i Liberia och 27 i Ghana. De fann att metoden att blanda kol och köksavfall i näringsfattig tropisk jord kan förvandla den till långvarigt bördigt, med ett organiskt kolinnehåll på 200 till 300 procent mer än andra jordar, som tål betydligt mer intensivt jordbruk.

– Att härma den här urgamla metoden kan potentiellt förbättra tusentals människors liv i några av de mest fattiga och hungerdrabbade områdena i Afrika, säger James Fairhead från University of Sussex, som inledde studien.

Det finns mer arbete att utföra, men den här enkla, effektiva, metoden skulle kunna vara svaret på stora globala utmaningar som att utveckla ’klimatsmarta” jordbrukssystem som kan föda växande populationer och anpassas till klimatförändringar.

Även Sydamerika har liknade jordar påträffats, men metoderna som användes för att skapa dem är okända.

Studien har publicerats i Frontiers in Ecology and Environment.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.