Förslag om utfasning från Euratom

publicerad 28 december 2017

Sverige bör ansluta sig till en rad Euratomkritiska länder som Österrike, Luxemburg, Irland, Danmark och Tyskland. Det säger Göran Bryntse, ordförande för Sveriges Energiföreningars Riksorganisation och vicepresident i European Renewable Energies Federation, till tidningen Förnybar Energi.

I Tyskland planeras en Euratomkritisk regeringskonferens 2018. Sveriges utfasning ur Euratom bör ske i två steg, enligt Bryntse.

Kärnkraften måste bära alla sina egna kostnader och upphandlas i konkurrens med förnybar energi är steg ett, det vill säga en reform av fördraget.

Steg två innebär att Sverige lämnar samarbetet och satsar i stället på 100 procent förnybar energi.

Euratomfördraget från 1957 står över andra EU-fördrag och har som uppgift att skapa de förutsättningar som behövs för en snabb tillväxt av kärnenergiindustrierna (artikel 1). Det medför att kärnkraften ständigt har kraftigt subventionerats.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.