Forskare: Silkesapor lär sig nya dialekter

publicerad 25 oktober 2019
- av Isac Boman
Dvärgsilkesapor.

Silkesapor anpassar sin kommunikation och lär sig nya dialekter på bara några veckor när de flyttar till nya territorium, enligt en ny studie. Anledningen tros vara att aporna vill uppvisa sitt intresse för den nya gruppen och öka chanserna att hitta en partner där.

Precis som människor uppfostrar silkesaporna sina ungar med hjälp av hela gruppen, vilket skulle vara ytterligare en anledning till varför de så snabbt anpassar sitt ”språk”, menar forskare i Schweiz.

Det handlar snarare om det som ni britter kallar för accenter. Alla ljud är på hög tonhöjd så det är svårt för ett mänskligt öra att höra skillnaderna men genom en akustisk analys så kunde vi koppla de olika lätena till distinkta områden, förklarar doktor Judith Burkart för Independent.

Hon påpekar vidare att silkesapornas öron är mycket mer anpassade för denna typ av ljud, vilket gör att de inte har några som helst problem att förstå de dialektala skillnaderna. Man har också kunnat se att dialekterna lärs ut till nya apor från resten av gruppen.

Om dialekterna var genetiskt bestämda så hade en förflyttning till en ny plats inte skapat några förändringar i apornas läten. Förändringarna kan heller inte förklaras genom skillnader i miljön, konstaterar Burkart.

Manliga silkesapor stannar i sin ursprungsgrupp tills dess att de är fullvuxna, då ger de sig iväg för att hitta fertila honor. Precis som bland människor så hjälper släktingar och syskon till att ta hand om de allra minsta aporna.

Forskarna har förhoppningar att studierna av silkesaporna kan komma att leda till att vi bättre lär oss förstå det mänskliga språkets ursprung.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!