Miljö

Forskare förutspår isfritt Arktis

En brittisk forskare tror att det arktiska istäcket kan krympa till mindre än en miljon kvadratkilometer i år. Forskaren tror att om trenden fortsätter kommer Arktis att bli isfritt i framtiden.

Det är forskaren Peter Wadhams vid Cambridge University i England som står för uttalandena.
Jag förutser att den arktiska isen mycket väl kan försvinna, det vill säga har en area som är mindre än en miljon kvadratkilometer i år. Även om inte isen försvinner helt så är det troligt att det kommer att bli en rekordlåg mängd i år. Jag är övertygad om att det kommer bli mindre än 3,4 miljoner kvadratkilometer, säger Wadhams i en intervju med dagstidningen The Independent.

– Det finns en rimlig chans att det krymper till mindre än en miljon kvadratkilometer i år, och även om det inte gör det i år så kommer det att ske nästa år.

Senast Arktis var isfritt tror forskarna var för omkring 100 000-120 000 år sedan.

Även fast trenden sedan 70-talet är att den arktiska isen krymper skedde det ett undantag under 2013, när isen i Augusti växte med hela 60 procent jämfört med året innan.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!