Finspång slutar klippa gräsytor

publicerad 6 maj 2024
- av Sofie Persson
Bönergården i Finspång.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Finspång kommer man i år att klippa färre gräsytor i kommunen. Anledningen är att man vill spara pengar och arbetstid samt öka den biologiska mångfalden.

Kommunen kommer att sluta klippa gräs på över hälften av gräsytorna i tätorten och låta dem växa. Tanken är att dessa gräsytor kommer att slaghackas en gång per år, istället för att klippas varannan vecka som idag är standard för gräsytor.

Vi gör det för att spara pengar, utsläpp, arbetstid och sedan är det mycket bättre för den biologiska mångfalden, säger Matilda Hagstam, naturvårdssamordnare i Finspångs kommun, till skattefinansierade SVT.

Bruksparken är en del i tätorten där man planerar att släppa upp mer gräs under året. En hel del platser kommer däremot att fortsätta klippas, som exempelvis vid bostäder och vid trafik, för att öka trafiksäkerheten.

“Största problemet är rädslan”

En oro med den ökade gräsmängden är att det ska bli fler fästingar och även ormar, men Hagstam förklarar att när Linköping gjort samma sak har man inte sett någon ökad problematik.

–  Jag tror att det största problemet är rädslan.

Utöver Linköping har man också testat att öka gräsytorna i Åtvidaberg i Östergötlands län. Finspång kommer att prova att låta gräset växa under sommaren och sedan utvärdera hur det gått under hösten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!