EU-nämndens nya linje för ålfiske kritiseras

publicerad 18 december 2017

Sverige har tidigare drivit frågan om ett förbud för ålfiske inom EU. Nyligen ändrade dock EU-nämnden linje. Sverige ska fortsatt jobba för ett förbud – men samtidigt kräva ett undantag för svenska fiskare.

Ålen är utrotningshotad. Jämfört med 1950-talet finns bara omkring fem procent kvar, enligt Världsnaturfonden (WWF). Det nya linjen drevs igenom av allianspartierna i samarbete med Sverigedemokraterna.

Emma Nohrén (MP), riksdagsledamot och talesperson i fiskefrågor, säger att linjen är ”häpnadsväckande och oacceptabel”.

Det är ju helt befängt. Självklart ska vi inte fiska en akut utrotningshotad art. Om vi ska kunna ha ål på julbordet även i framtiden måste vi agera nu för att rädda ålen från utrotning. Det är löjeväckande att alliansen och SD tror att övriga länder i EU skulle gå med på att ålfiske ska förbjudas i alla deras länder, men att just Sverige ska få fortsätta fi ska. Självklart måste även Sverige ta sitt ansvar för att rädda ålen”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Sverige är fjärde störst inom EU på just ålfisket.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.