EU-förslag hotar mångfalden av fröer

EU-kommissionen lade 6 maj fram ett nytt lagförslag till EU-parlamentet om förbudet för alla av EU icke godkända fröer och plantor, meddelar Natural News. Efter stora påtryckningar från odlare och miljörörelser har mindre förändringar gjorts i lagen, Plant Reproduc­tive Material Law men fortfarande är den starkt kritiserad.

publicerad 29 maj 2013

Det är omöjligt att registrera sorterna som passar för hem­maodling eftersom de inte möter de hårda kriterierna hos Plant Variety Agency, som bara är intresserade av att godkänna de fröer som används av industriella odlare, säger Ben Gabel, växtförädlare och en av ägarna till det lilla brittiska fröföretaget The Real Seed Catalogue.

Vi får inte många sorter att välja bland längre om den nya lagen går igenom.
Vi får inte många sorter att välja bland längre om den nya lagen går igenom.

Ben Gabel påpekar att det talas om att bevara mångfald och att skydda amatörsorterna, men i beslutssatserna gäller lagförslaget, med några få undantag, även dessa sorter. Registrering av frösorter kommer dessutom att vara belagt med en årlig avgift.

Natural News kallar det för den slutliga lösningen för Monsanto, DuPont och de andra stora utsädesföretagen.

 

Nu hotar EU mångfalden i våra egna trädgårdar genom nya lagar som i praktiken tar kål på den småskaliga med ovanligare fröer. Foto: Alyss/CC BY-NC-SA 2.0
Nu hotar EU mångfalden i våra egna trädgårdar genom nya lagar som i praktiken tar kål på  småskalig odling med ovanligare fröer. Foto: Alyss/CC BY-NC-SA 2.0

Artikeln är tidigare publicerad i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.