Elbilar riktig miljöbov

publicerad 21 september 2019
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elbilar nämns ofta som en lösning på klimatproblem, men närmare granskning visar att bilarna orsakar stora miljöproblem. Detta till följd av de svåråtkomliga metaller som måste utvinnas för att producera dem, en process som skapar svåra föroreningar i naturen.

Det är Sveriges Radio som granskat utvinningen och konstaterar att naturen i närområdet där fabrikerna ligger i Kina är kraftigt förorenade, vattnet är brunsvart, luktar illa och luften i området gör att SR:s utsände får en reaktion i halsen.

85 procent av jordartsmetallerna bryts i Kina, bland annat neodym som flitigt används just inom elbilsindustrin. Den delvis radioaktiva slagg som blir över dumpas sedan decennier i Weikuang-dammen, något som lett till att människor i närområdet insjuknat.

Ja, många, många har blivit sjuka. Och om man blev sjuk var det cancer, säger en kvinna till SR.

Experter oroar sig för hur grundvattnet kommer att påverkas av föroreningarna som industrin skapar och vilken effekt det kan ha på både djur och människor.

Även enligt officiell kinesisk statistik har dödligheten ökat i området kring dammen, men det har inte kunnat beläggas att det är kopplat till föroreningarna och metallutvinningen. Även ökade nivåer av radioaktiv strålning har uppmätts.

Enligt källor som Sveriges Radio har pratat med har de flesta gruvor i Kina stora miljöproblem. Bybor i flera delar av landet har protesterat och krävt att de läggs ner, men har hittills ömsom ignorerats och slagits ner av den kinesiska regimen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!