Elbilar riktig miljöbov

publicerad 21 september 2019
- av Isac Boman

Elbilar nämns ofta som en lösning på klimatproblem, men närmare granskning visar att bilarna orsakar stora miljöproblem. Detta till följd av de svåråtkomliga metaller som måste utvinnas för att producera dem, en process som skapar svåra föroreningar i naturen.

Det är Sveriges Radio som granskat utvinningen och konstaterar att naturen i närområdet där fabrikerna ligger i Kina är kraftigt förorenade, vattnet är brunsvart, luktar illa och luften i området gör att SR:s utsände får en reaktion i halsen.

85 procent av jordartsmetallerna bryts i Kina, bland annat neodym som flitigt används just inom elbilsindustrin. Den delvis radioaktiva slagg som blir över dumpas sedan decennier i Weikuang-dammen, något som lett till att människor i närområdet insjuknat.


Annonser:


Ja, många, många har blivit sjuka. Och om man blev sjuk var det cancer, säger en kvinna till SR.

Experter oroar sig för hur grundvattnet kommer att påverkas av föroreningarna som industrin skapar och vilken effekt det kan ha på både djur och människor.

Även enligt officiell kinesisk statistik har dödligheten ökat i området kring dammen, men det har inte kunnat beläggas att det är kopplat till föroreningarna och metallutvinningen. Även ökade nivåer av radioaktiv strålning har uppmätts.

Enligt källor som Sveriges Radio har pratat med har de flesta gruvor i Kina stora miljöproblem. Bybor i flera delar av landet har protesterat och krävt att de läggs ner, men har hittills ömsom ignorerats och slagits ner av den kinesiska regimen.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.