Dyngbaggar i dans fotar himlavalvet

publicerad 10 juli 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskare vid Lunds universitet tar ett nytt steg i förståelsen ev de unika skalbaggarnas tillvaro: När baggarna dansar ovanpå en boll av dynga tar de samtidigt ett ”fotografi”, en ögonblicksbild av hur himlakropparna är positionerade. Därefter vet de vart de ska och de rullar iväg med sin dyngboll i en rak linje över savannen.

– Andra djur och insekter använder också himlakropparnas placering för att navigera, men dyngbaggarna är unika; bara de tar den här ögonblicksbilden då de hämtar in hur olika himlakroppar är positionerade, säger Basil el Jundi, forskare vid Lunds universitet.

Att använda ögonblicksbilder för att orientera sig i världen innebär enligt Basil el Jundi att ett enda ”snapshot” kan räcka för de ska navigera rätt. Först tas ögonblicksbilden när baggen dansar och bilden lagras i hjärnan.

När baggen sedan börjar rulla sin dyngboll lyckas den navigera rakt fram genom att matcha den lagrade ögonblicksbilden av himlavalvet med rådande omgivning. Enligt honom kan dessa resultat om hur dyngbaggar tar sig fram i världen få betydelse för utvecklingen av nationssystem i förarlösa fordon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!