Spaniens desperata försök att skatta solenergi

Nu genomför beslutsfattarna i Spanien nya regler som ska strypa hushållens och privatpersoners insamling av förnyelsebar energi genom solen. En lagändring gör att myndigheter nu kan genomsöka sina medborgares hem.

publicerad 12 november 2013
Spaniens regering beskattar förnyelsebar energi hårt.

Nya Dagbladet rapporterade i somras att man riskerade miljonböter om man samlade in solenergi i Spanien. Landets regering är på konstant jakt för att sätta dit alla som väljer att frigöra sig från “förmynderiet” och vara självförsörjande.Kan strida mot grundlagen

Den senaste lagändringen som beslutsfattarna genomfört innebär att det spanska industridepartementet kan skicka ut privata inspektörer till det hushåll som man av någon anledning misstänker samlar in solenergi. Om personerna i hushållet vägrar släppa in inspektörerna vänder sig industridepartementet till domstolen och polisen för att kunna komma in huset.

 Det finns allvarliga tvivel på om dessa åtgärder är inom ramen för Spaniens grundlag. Det är oroväckande att tvinga medborgarna att öppna upp sina hem för inspektörer från staten, uppger rättsliga experter till den spanska internetsajten Voxpópuli.

Enligt Voxpópuli kan de stora energibolagens lobbying ligga bakom varför Spaniens industriminister José Manuel Soria drivit igenom lagändringarna, som tvingar fram privatpersoner att vända sig till elbolagen än att vara självförsörjande och friständiga.

Regeringen har kritiserats
Spaniens solcellsförbund (UNEF) har sedan tidigare riktat hård kritik mot landets regering för att privata solenergiinsamlare kan komma att bötfällas på miljonbelopp.

– Av alla tänkbara scenarier så är detta det värsta, sa José Donoso, ordförande i UNEF, till dagstidningen El Pais.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!