Miljö

Därför skall du låta din husspindel leva

Publicerad 29 juli 2019

Många är rädda för spindlar och tvekar inte att ha ihjäl dem, speciellt om vi möter dem i våra hem. Men skippa det nästa gång. Spindeln är faktiskt ett riktigt nyttodjur, skriver Land.se.

I Sverige har vi omkring 700 spindelarter, varav ingen är farlig för människan. Därför är det heller inte farligt att ha en eller två i hemmet. De är inga skadedjur – tvärtom så äter de skadedjur. Spindlar har en enorm aptit och hjälper även till att hålla skadedjur borta från jordbruksgrödor och skog.
En annan stor fördel med spindlar är att de även äter myggor och andra insekter. I områden där det finns malaria hjälper de till att minska smittan till människor.

Därför är det en bra idé att försöka leva med lite spindlar, speciellt till exempel i badrummet eller källaren för att hålla silverfiskar borta. Spindeln är helt enkelt en underskattad renhållare.

Kan du verkligen inte stå ut är det bättre att fånga och släppa ut dem, så de kan göra nytta på annat ställe.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

Faktar spindlar

Spindlar har stora hjärnor. Många arters hjärnor är så stora att de har förgreningar ut i benen. Det finns över 45 000 arter världen över. Alla arter är giftiga, men bara omkriong en halv procent så mycket att de kan orsaka problem hos människan. Många honor äter upp hanen efter parning, inte bara Svarta Änkan. På grund av detta vidtar krabbspindeln försiktighetsåtgärder genom att binda fast honan innan parningen. Rädsla gör att spindeln ser större ut. Ett forskningsprojekt vid Ben-Gurion University i Israel har visat att de som lider av spindelfobi uppfattar det som att spindlar är större än de egentligen är.

Källa: Illustrerad Vetenskap

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!