Dalsland får sitt första trafikljus – mitt i skogen

publicerad 23 maj 2024
- av Sofie Persson
Trafikljuset sitter uppe på berget Bläsen.

Trafikljuset placeras på berget Bläsen i norra Dalsland vid en vandringsled. Tanken är att de som passerar ska stanna upp och andas i takt med trafikljusets rytm.

Det finns tidigare inte några trafikljus i hela Dalsland, men nu har man valt att sätta upp ett mitt i skogen intill en vandringsled som är alldeles intill en utsiktsplats där man kan blicka ut över sjöar och skog.

När man kommer längs leden och sticker upp huvudet och ser trafikljus så hoppas vi att folk ska haja till och reagera för att faktiskt ta in det vackra som finns här runt omkring, säger Julia Kvarnlöv, marknadschef på Visit Dalsland till skattefinansierade SVT.

Trafikljuset har tidigare suttit på Hornsgatan i Stockholm och är nu modifierat så att det styrs av ett batteri och en solcellspanel. Vid trafikljuset kommer det även att finnas möjlighet till en guidad andningsövning. De som passerar vandringsleden ska kunna komma ner i varv och andas en stund.

Om fler trafikljus planeras i Dalsland är oklart, men just detta kommer att sitta uppe hela sommaren och sedan plockas ner under vintern.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!