Dåligt med is runt Arktis

publicerad 25 september 2017

Havsisen i Arktis tycks ha nått sin lägsta punkt för året den 13 september. Isnivån är den åttonde lägsta sedan man påbörjade satellitmätningar 1978, rapporterar Nasa och det Nasa-stödda National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

En analys av satellitbilder visar att istäcket uppgår till 4,64 miljoner kvadratkilometer, 1,58 miljoner mindre än genomsnittet mellan 1981 och 2010. Detta trots att klimatet under året på sina platser har varit kallare än vanligt.

– Hur mycket is som är kvar vid sommarens slut varje år beror både på istäckets skick tidigare under året och de väderförhållanden som påverkar det, säger Claire Parkinson vid Nasas Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland.

– Väderförhållandena har inte varit särskilt anmärkningsvärda under sommaren. Att istäcket är så litet beror på att de grundläggande förutsättningarna för isen är sämre i dag än vid baslinjen för 38 år sedan.

På andra sidan planeten är istäcket vid Antarktis på väg att nå sin höjdpunkt, som vanligtvis sker i september eller tidiga oktober. Årets högsta istäcke tycks vara på väg mot en plats bland de fem lägsta i mätningarnas historia, en fortsättning på de låga siffrorna 2015 och -16, och tycks jämförbar med förra årets siffror, skriver Nasa.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.