Besök en öppen trädgård i sommar

publicerad 23 maj 2023
- av Sofie Persson
Ta tillfälle i akt att träffa andra trädgårdsentusiaster.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 16 juli öppnar Sveriges privata trädgårdsägare upp sina olika trädgårdar för besökare, ett evenemang som pågått i närmare 25 år. Det är helt gratis och vill man själv visa upp sin trädgård går det fortfarande att anmäla sig till evenemanget.

Evenemanget Öppen Trädgård arrangeras av tidningen Land och har funnits i över 25 år. Konceptet är att alla trädgårdsägare som vill kan bjuda in hela Sverige på besök under en dag. Det är helt gratis för trädgårdsägare att delta och även för besökare vid tillfället.

Vem som helst kan anmäla sig, det enda som krävs är att trädgården är privat och att man inte tar entréavgift av besökare. Det är dock okej att sälja fika, plantor eller frön. Land rekommenderar dock att man funderar lite på vad det är som gör just den egna trädgården unik och vad den kan bidra till. Kanske har man några annorlunda växter eller något annat udda som sticker ut.

Den infaller alltid den tredje söndagen i juli och i år hålls den 16 juli. Trädgårdarna har öppet mellan 12 och 18. Ett tips är att kika om det finns trädgårdar i närheten av varandra för att hinna besöka fler, om man vill. Annars kan man leta upp den trädgård i närheten som lockar mest. Det går lätt att söka i Lands lista på både län och typ av trädgård. Kanske är det blommor som intresserar mest, eller en vattenträdgård som känns fascinerande. Vissa trädgårdar har asiatisk inspiration samtidigt som andra kanske är mer medelhavsinspirerade. En del trädgårdar är under uppbyggnad, vilket kanske kan motivera en själv att fixa i sin egen trädgård.

Här finns också möjlighet att träffa andra trädgårdsentusiaster och även få ett eller annat tips. Kanske är man på jakt efter dolda knep för grönsaksodlingen eller hur man håller blommorna fina längre. De flesta trädgårdsägare brukar mer än gärna dela med sig av sina tips och vill uppmuntra andra att odla. Man behöver inte vara trädgårdsintresserad för att gå på Öppen Trädgård, det kan vara en mysig och annorlunda dagsutflykt för familjen. Välj en trädgård som säljer fika och njut av sommaren bland blommor och grönskande träd (perfekt för den som bor i lägenhet och inte har tillgång till egen uteplats).

Är man sugen på att visa upp sin trädgård i sommar går det att anmäla sig fram till 31 maj.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!