Australien: Skogsbränderna beror inte på klimatförändringar

Publicerad 28 oktober 2013, uppdaterad kl. 22:23

Den australiensiska premiärministern Tony Abbott säger att de senaste veckornas skogsbränderna som drabbat landet inte orsakades av klimatförändringar såsom global uppvärmning.

Tony Abbott. Foto: mystifyme/CC-BY-2.0
Tony Abbott. Foto: mystifyme/CC-BY-2.0

I en intervju med radiostationen 3AW hävdade Abbott bestämt att skogsbränderna som bränt ner hundratals hem i östra Australien inte berodde på klimatförändringar. Han anklagade även FN:s klimatchef för att “tala i nattmössan” i frågan.

Annons:


Flera medier, såväl utländska som inhemska, har påstått att klimatförändringar orsakade de våldsamma skogsbränderna. Abbot menar att det är “struntprat” och hänvisar till att skogsbränder härjat i Australien i över 200 år.

– Klimatförändringen är på riktigt, det har jag ofta sagt, och vi bör vidta kraftiga åtgärder mot det. Men de här bränderna är verkligen inte någonting som skapats genom klimatförändringar, det är bara så livet är i Australien.

Greg Hunt, miljöminister i Australien, står bakom Abbotts uttalanden och säger att ingen enskild händelse kan kopplas till några klimatförändringar.

Den konservative Tony Abbott har tidigare gjort sig känd för att en gång beskrivit vetenskapen bakom klimatförändringarna som “absolut skit” och han gick även till val i september på att riva upp koldioxidskatten.

Mellan augusti 2012 och augusti 2013 växte Arktis is med hela 60 procent, enligt flygfoton som USA:s rymdorgan Nasa tagit.

 

Läs även:
Armèn startade skogsbränderna i Australien
Vilda skogsbränder i Australien

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend