Apor kan känna igen gamla vänner på bild

publicerad 8 januari 2024
- av Sofie Persson
Schimpanser på Taronga Zoo, Sydney, Australien.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Apor kan känna igen gamla vänner de inte sett på över 25 år, visar en studie. Det är nytt rekord för hur långt det sociala minnet hos djur är, ett rekord som delfiner tidigare hade.

I en studie visades schimpanser och bonobos vid Edinburgh Zoo i Skottland, Planckendael Zoo i Belgien och Kumamoto Sanctuary i Japan fotografier av apor som antingen avlidit eller lämnat gruppen. För jämförelse presenterades de även bilder av tidigare okända apor. Forskarna från University of California och Johns Hopkins University valde ut bilder på individer som aporna inte sett under perioder från nio månader till 26 år, och noterade tidigare relationer mellan aporna.

Forskarna placerade sedan två fotografier framför aporna, ett av en bekant apa och ett av en okänd, och observerade var och hur länge de tittade. Resultaten, publicerade i Proceedings of the National Academy of Sciences, visade att aporna tittade “betydligt längre” på bekanta apor, oavsett tid sedan senaste mötet, och ännu längre på de de tidigare varit vänliga mot.

Bonobon Louise hade inte sett sin syster Loretta eller brorson Erin på 26 år, men visade en tydlig tendens att titta på deras bilder under experimentet.

Det verkar som om detta närmar sig ett slags livslångt minne för dessa djur, säger professor Christopher Krupenye till CNN.

Hoppas på ökad empati

Denna upptäckt utgör ett nytt rekord för längden på socialt minne hos icke mänskliga djur. Tidigare forskning har visat att delfiner kan minnas individer de inte sett på 20 år.

Forskningen pekar även mot att apor kan sakna sina nära och kära, även om det inte går att bevisa i nuläget. Däremot menar forskarna att tanken på att minnas andra kan utgöra en “kraftfull kognitiv mekanism” som tidigare endast ansetts vara unikt mänskligt.

Vår studie fastställer inte att de gör detta, men den väcker frågor om möjligheten att de kan ha förmågan att göra det, säger biologen Laura Lewis.

Författarna hoppas att studien ökar medvetenheten om hot som tjuvjakt och avskogning. Framtida forskning planeras för att undersöka om apor kan känna igen vänner som de ser ut nu, samt om andra primater också har långvariga sociala minnen.

Vi hoppas att dessa resultat kommer att ge människor mer empati med våra närmaste levande kusiner, säger Lewis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!