Miljö

Apor används som slavar i Thailand

Fastkedjade apor tvingas hämta kokosnötter.

Djurrättsorganisationen PETA har nyligen gjort en granskning av åtta gårdar i Thailand där apor tvingas plocka kokosnötter. Dessa kokosnötter används sedan av två av Thailands största kokosmjölksproducenter, Aroy-D och Chaokoh.

Många av aporna togs illegalt från sina hem som ungar och lever nu ett liv i vanvård. Peta rapporterar att aporna är isolerade från varandra under långa perioder samt fastkedjade i korta kedjor så de inte alls kan röra sig naturligt. Det här leder till psykiska besvär. På en film från granskningen går en fastkedjad apa maniskt runt i cirklar.
Apor har vassa tänder och om de gör motstånd så dras tänderna ut, i ett filmklipp hörs hur två arbetare diskuterar just detta.

Är de utan huggtänder så kan vi använda dem tills de dör, säger en av arbetarna.

Aporna tvingas plocka upp emot 1000 kokosnötter per dag. Och för att ägarna ska tjäna mer pengar tvingas även vissa apor göra cirkusliknande shower för att underhålla turister och andra besökare. Det kan vara att cykla eller kasta basketbollar. Detta sker alltid mot deras vilja.

Peta varnar nu konsumenter att vara försiktig när de köper produkter från Thailand.

Om ni köper från Aroy-D, Chaokoh, eller kokosnötsmjölk, olja, kött eller mjölprodukter från Thailand kan ni oavsiktligt stödja den här vanvården.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!