Amnesty: Shell ljög om oljeutsläpp i Nigeria

publicerad 11 november 2013

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det multinationella oljebolaget Shell får svidande kritik av människorättsorganisationen Amnesty International. Amnesty påstår i en ny rapport att Shell medvetet gett falska uppgifter kring bolagets utsläpp av olja i Nigerdeltat.

Det handlar bland annat om att Shell manipulerat utredningar. Genom videobevis kunde man se att Shell ljugit om mängden olja som läckte ut i Bodo 2008. Shells rapport hävdar att bara 1640 fat olja läckte ut – men andra bevis pekar på att den egentliga mängden är minst 60 gånger högre.

”Säger inte sanningen”
Amnesty menar att oljejättens påståenden om orsakerna till oljeföroreningarna i regionen är tvivelaktiga och ofta falska. Bland annat har Amnesty låtit experter titta på bilder som enligt Shell bevisar att oljeutsläppen orsakades av ”sabotage”. Experterna tyckte dock att oljeutsläppen mer berodde på de åldrande rörledningarna.

– Shell säger inte sanningen om den förödelse som orsakats av företagets verksamhet i Nigerdeltat. Nya bevis visar att Shells påståenden om oljeutsläppen inte är trovärdiga, säger Audrey Gaughran, chef för Amnesty Internationals avdelning för globala frågor.

Det ska även finnas smyginspelat videomaterial som visar hur de nigerianska myndigheterna tillsammans med Shell försökt att undanröja bevis. Detta genom att övertala medlemmar i den lokala utredningsgruppen att inte ange utrustningsfel som orsak för läckorna.

Myndigheterna tandlösa mot jättarna
Enligt Amnestys Audrey Gaughran bevisar det hur systemet i landet har fallerat. Myndigheterna står ofta tandlösa mot oljebolagen.

Systemet är vidöppet för missbruk. Det finns ingen som kan utmana oljebolagen eller avgöra tillförlitligheten i deras uppgifter.

Amnesty vill att Nigerias regering stärker kapaciteten till de olika tillsynsmyndigheterna i landet genom ökad budget. Samtidigt uppmanar Amnesty att de inblandade oljebolagen offentliggör alla rapporter kring utredningar, tillsammans med bilder och videoinspelningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!