Amerikansk supervulkan större än man tidigare trott

Under nationalparken Yellowstone i Wyoming, USA, vilar det som beskrivs som världens största vulkanen. Får supervulkanen ett utbrott tyder mycket på att en stor del av den nordamerikanska kontinenten skulle hamna under aska.

publicerad 14 december 2013
Grand prismatic spring – precis ovanför supervulkanen i Yellowstone

Forskarna har nyligen upptäckt att supervulkanen under nationalparken är hela 2,5 gånger större än vad som tidigare befarats, rapporterar BBC News. Resultaten presenterades vid American Geophysical Union Fall Meeting i San Francisco.

Detta fynd är häpnadsväckande… Såvitt vi vet så har det inte uppmätts någonting i den här storleken tidigare, säger Jamie Farrell, forskarassisten vid universitetet i Utah.

I en kammare under nationalparken (Yellowstone-Calderan) som sträcker sig 90 kilometer finns det över 600 kubikkilometer av smält sten och berg. Enligt forskare är berget under marken flytande och inte förstelnat.

Klicka på bilden för att förstora. Illustration: U.S. National Park Service
Klicka på bilden för att förstora. Illustration: U.S. National Park Service

Om supervulkanen skulle få ett utbrott blir konsekvenserna förödande. Forskarna uppskattar att vulkanen i genomsnitt får ett utbrott vart sjuhundratusende år, men att det inte går att förutspå när nästa utbrott kommer att ske.

För ungefär 640 000 år sedan inträffade det senaste utbrottet. Utbrott inträffade också för 2,1 respektive 1,3 miljoner år sedan, skriver BBC News.


Fakta: Supervulkaner

En supervulkan är en vulkan vars utslungade material under en enstaka eruption överstiger 1 000 kubikkilometer.

Vid de gigantiska eruptionerna tränger enorma volymer explosiv magma igenom jordskorpan och pumpas upp i atmosfären i form avpimpsten, aska och gas som sedan sprids över ett mycket stort område.

Supervulkaner anses vara den våldsammaste och mest destruktiva naturkraft som finns på jorden. Enligt vulkanologerna skulle effekterna vid ett utbrott vara jämförbara med att en flera kilometer stor asteroid kolliderar med jorden.

 

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.