Älvräddarna: Vattenkraften behöver fiskvägar

publicerad 22 november 2021
- av Sofie Persson
Tv. en fisk som förgäves försöker ta sig förbi ett kraftverk för att nå lekplatsen. Ljusnefors Vattenkraftverk th.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


[wordpay_hide_paywall]

Martin Falklinds dokumentärserie “Fiskarnas rike” föranleder nu Organisationen Älvräddarna att rikta ett krav till regeringen att anpassa vattenkraften med fiskvägar. Detta för att stoppa en omfattande och onödig fiskslakt på grund av att fiskarna inte kan ta sig förbi kraftverk.

I naturdokumentärserien ”Fiskarnas rike” som visas på skattefinansierande SVT får man under tre års tid följa Martin Falklind när han och hans team reser genom Sveriges sjöar, älvar och hav. Där blir det tydligt hur vi fiskat ut flera av våra vatten och även förstört ekosystem. Samtidigt vill man med serien ge hopp om att det faktiskt finns lösningar där man kan rädda Sveriges vatten och även livet i dessa.

Nu har organisationen Älvräddarna mot bakgrund av det som framkommit efter dokumentärserien beslutat att skicka in ett brev till regeringen och riksdagen där man ska kräva att vattenkraften ska miljöanpassas och att den uppmärksammade fiskslakten måste upphöra, rapporterar Fiskejournalen.

Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarna, menar att all annan industri miljöanpassas och att detta också bör gälla vattenkraften bland annat genom att komplettera den med fiskvägar. Man pekar på att färre än 3 procent av Sveriges 2100 vattenkraftverk har fiskvägar i nuläget.

All annan industri måste miljöanpassas, och ingen klagar på de självklara produktionsbegränsningar som de då måste följa. Varför ska det inte gälla för vattenkraften? Säger Borg.

Strömmande vatten har kommit att bli en av världens mest hotade biotoper och Älvräddarna menar att dokumentärserien visar på akuta problem som måste lösas direkt.

Döda fiskar och andra djur och växter utan att minsta miljöanpassning av verksamheterna krävs strider mot sunt förnuft och vanlig miljöhänsyn,” konstaterar Älvräddarna.

Det öppna brevet till regeringen skickades ut den 16 november.

Fakta Älvräddarna

Älvräddarna kämpar för att befintlig vattenkraft ska miljöanpassas bland annat med fiskvägar, fingaller, omlöp, ålyngelledare, minimitappning.

Vill du hjälpa fiskarna där du bor har Älvräddarna listat tips från Martin Falklind här.

Källa: Älvräddarna

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!