400 klimatforskare i öppet brev till Obama om Arktis

publicerad 15 juni 2016
Oljerigg i Arktis tillhörande ryska Gazprom

Nästan 400 klimatforskare har skrivit under ett öppet brev där man uppmanar USA:s president Barack Obama att förhindra framtida oljeborrning och prospektering i Arktis.

Klimatforskare har sedan länge slagit larm om konsekvenserna för olje- och gasutvinning i Arktis. Man menar att det finns ett samband mellan prospekteringen och det allt varmare klimatet på Arktis.

De negativa konsekvenserna av prospekteringen på såväl klimat som djurlivet i Arktis får nu nästan 400 klimatforskare att skriva under ett öppet brev som riktar sig till Barack Obama. I brevet kräver man att Obama säkerställer att det inte ska ske någon ny prospektering inom överskådlig framtid.

Att bevara vitala havsområden är ett viktigt steg i att upprätthålla regionens motståndskraft, säger Jane Lubchenco, som var en av de som skrev under brevet, till The Guardian.

Samtidigt beröms också Obama i brevet för att ha skyddat nästan 10 miljoner tunnland i Arktis från oljeprospektering och att han ingått ett avtal om att skydda Arktis tillsammans med Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

I maj valde världens största oljebolag, Royal Dutch Shell, att avsluta sin prospektering i Tjuktjerhavet, och de planerar att inom kort göra detsamma i Beauforthavet. Det spanska oljebolaget Repsol har även annonserat att man kommer dra ner kraftigt på sin prospektering i Arktis framöver.

På senare tid har en rad nya värmerekord uppnåtts i Arktis. Bland annat i förra veckan då det var varmare på Grönlands huvudstad Nuuk än i New York, skriver The Guardian. Detta har fått forskare att varna för att Arktis is kan komma att smälta helt i framtiden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.