400 klimatforskare i öppet brev till Obama om Arktis

publicerad 15 juni 2016
Oljerigg i Arktis tillhörande ryska Gazprom

Nästan 400 klimatforskare har skrivit under ett öppet brev där man uppmanar USA:s president Barack Obama att förhindra framtida oljeborrning och prospektering i Arktis.

Klimatforskare har sedan länge slagit larm om konsekvenserna för olje- och gasutvinning i Arktis. Man menar att det finns ett samband mellan prospekteringen och det allt varmare klimatet på Arktis.

De negativa konsekvenserna av prospekteringen på såväl klimat som djurlivet i Arktis får nu nästan 400 klimatforskare att skriva under ett öppet brev som riktar sig till Barack Obama. I brevet kräver man att Obama säkerställer att det inte ska ske någon ny prospektering inom överskådlig framtid.

Att bevara vitala havsområden är ett viktigt steg i att upprätthålla regionens motståndskraft, säger Jane Lubchenco, som var en av de som skrev under brevet, till The Guardian.

Samtidigt beröms också Obama i brevet för att ha skyddat nästan 10 miljoner tunnland i Arktis från oljeprospektering och att han ingått ett avtal om att skydda Arktis tillsammans med Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

I maj valde världens största oljebolag, Royal Dutch Shell, att avsluta sin prospektering i Tjuktjerhavet, och de planerar att inom kort göra detsamma i Beauforthavet. Det spanska oljebolaget Repsol har även annonserat att man kommer dra ner kraftigt på sin prospektering i Arktis framöver.

På senare tid har en rad nya värmerekord uppnåtts i Arktis. Bland annat i förra veckan då det var varmare på Grönlands huvudstad Nuuk än i New York, skriver The Guardian. Detta har fått forskare att varna för att Arktis is kan komma att smälta helt i framtiden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!