11-årige Edvin lärde sig om ekosystem – återställde bäcken

publicerad 29 juli 2022
- av Isac Boman
Edvin inspekterar miljön i bäcken.

Efter att ha studerat vad som krävs för att återställa en uttorkad bäck tog Edvin tag i saken. Därtill har han nu även fått kraftbolaget Fortum att släppa fram mer vatten så att fisk och musslor åter kan frodas i bäcken i Runemo i Ovanåkers kommun.

Under en fisketur med pappa för några månader sedan blev Edvin Kronberg djupt bekymrad över att bäcken de passerade hade torkat ut. Efter att ha studerat videor hur han praktiskt skulle gå till väga för att återställa bäckens klimat gick han till handling, bland annat genom att bygga en ränna och lägga till stenar och grus enligt en viss metodik – ett projekt som han lagt flera månaders arbete på.

En sån här bäck är väldigt viktig, för fisken gillar att leka i såna här bäckar och föröka sig och växa till sig – sen går de ut i älven utanför, säger Edvin i ett reportage på statskanalen SVT.

Bäcken är nu återställd, men Edvin har också fått elbolaget Fortum att lova att släppa igenom tio gånger så mycket vatten för att förbättra miljön.

Jag hoppas att det alltid ska rinna in vatten här och att musslorna inte ska behöva dö och att fisken ska kunna leka och frodas här. Såna saker hoppas jag på, tillägger Edvin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.