DN-journalisterna Josefin Sköld och Mattias Carlsson överst t.v. kontaktade Nya Dagbladet inför sin "granskning" under ledning av Peter Wolodarski

Så fel gick Dagens Nyheters granskning av Nya Dagbladet

Publicerad 16 mars 2017, uppdaterad kl. 22:48

DN publicerar idag en “granskning” av “populistiska och högerextrema sajter” under rubriken “Brottsdömda, nolltaxerare och sökta av kronofogden”. Men NyD är varken “höger, extrema, populistiska, brottsdömda, nolltaxerade eller sökta av kronofogden”. Så här fel blev DN:s granskning…

Dagens Nyheters journalister Josefin Sköld och Mattias Carlsson kontaktade i förra veckan Nya Dagbladets redaktion. De sade sig skriva en artikel där Nya Dagbladet omnämndes, vilken sedermera publicerats under dagen. I artikeln granskas flera “populistiska och högerextrema sajter”.

Annons:


– Det framstår som två praktikanter gör sitt första “gräv” när de i ett mejl frågar hur sajten finansieras ekonomiskt. Om de hade börjat med att göra källkritik och läsa på sajten hade de kunnat tydligt läsa att sajten drivs ideellt, kommenterar Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson.

Josefin Sköld och Mattias Carlsson försökte också ta reda på hur en annonsör fick kontakt med tidningen och hur mycket Nya Dagbladet fått betalt i den särskilda upphandlingen.

– Det är självklart att vi inte lämnar ut uppgifter om våra affärskontakter och hur mycket ett visst företag betalat, fortsätter Andersson.

– Förväntar sig en journalist som ska komma ifrån Sveriges största dagstidning att en konkurrent ska lämna ut uppgifter om konkurrentens kunder och enskilda avtal? Det är inte seriöst någonstans, säger Andersson.

Vidare insinuerar Dagens Nyheter att Nya Dagbladet är “höger, extrema, populistiska, brottsdömda, nolltaxerade eller sökta av kronofogden”. Inget av dessa påståenden stämmer överhuvudtaget.

Nya Dagbladet är en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt. Tidningen har varken någon särskild vänster- eller högerinriktning.

Nya Dagbladet bevakar särskilt frågor om etniska och kulturella rättigheter, integritet och övervakning, miljö och hälsa.

– Dagens Nyheters stjärnjournalister verkar fått allting helt om bakfoten. De verkar ha blandat ihop oss med någon annan, säger Andersson vidare.

– Den som är nyfiken på vad Nya Dagbladet står för kan börja med att läsa vår utförliga presentation, något DN helt verkar ha missat. Vidare har DN överhuvudtaget inte granskat eller refererat till innehållet på Nya Dagbladet eller kommenterat en enda artikel. Det är inte seriöst, säger Andersson.

Nya Dagbladet har svarat på Dagens Nyheters frågor via mejl och samtidigt ställt frågor tillbaka till DN. Josefin Sköld och Mattias Carlsson har inte svarat på mejl trots påstötningar.

 

Nya Dagbladet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • buscador

  det vore snart på tiden att media lärde sig om tredjepartsprincipen i politiken, där söndra och härska gäller generellt och där en tredje ej synlig part ser till att detta sker. Höger och vänster är en chimär och finns endast i skallen på den icke observante. Höger är en emotionell manifestation av öppet aggressivitet (Erdogan idag) och vänster är av samma anda med lite feghet inblandat (EU kommissionen), och den tredje parten blir här bankstern, som är så emotionellt låg att symbolism styr tänkandet, ren materia alltså, (ordnar, organiserat prästerskap etc.).
  Konservatism ligger skyhögt över dessa tre ovan nämnda, eftersom inställningen hos den konservative är att bevara med demokrati. Höger och vänster är en luring för att låsa uppmärksamheten kring en tankekonstruktion som uppstod i Frankrike en gång. Verkligheten generellt sett är att här finns fyra krafter i spel. Öppet förakt, lömskt förakt, symbolism(rent behärskat vansinne), och konservatism.

 • Bertil Andersson

  Jag har två stycken favorit media och det är Nya Tider och Nya Dagbladet. Här får man en saklig framställning
  av nyheterna. Man får även en bredare rapportering av nyheterna, här kan man ta del av nyheter som partimedia tycker att de inte är tillräckligt PK. Jag läser sedan lång tid tillbaka inte ngn som helst PK media.
  Jag mådde helt enkelt dåligt av all den vinklade dynga de skriver om och kallar nyheter.
  Jag har bara en känsla av att vi inte har hört sista ordet från DN. De hade även påstått oriktiga saker om FT.
  Så bara ge DN vad de förtjänar!

 • Gnurduff von vinkelstjärt

  Orsaken att de ens hörde av sig innan beror säkert mer på juridiska orsaker än på moral .

  Tiden mellan samtalet och publiceringen tyder starkt på att “gräv-artikeln” redan låg på bordet hos tryckeriet !

  Frånvaron av besvarade mail tyder verkligen på att propaganda-skribenterna på DN inte känner någon moralisk förpliktelse alls mot Nya Dagbladet som de fejkrapporterat om !

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend