Så fel gick Dagens Nyheters granskning av Nya Dagbladet

publicerad 16 mars 2017
DN-journalisterna Josefin Sköld och Mattias Carlsson överst t.v. kontaktade Nya Dagbladet inför sin "granskning" under ledning av Peter Wolodarski

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


DN publicerar idag en “granskning” av “populistiska och högerextrema sajter” under rubriken “Brottsdömda, nolltaxerare och sökta av kronofogden”. Men NyD är varken “höger, extrema, populistiska, brottsdömda, nolltaxerade eller sökta av kronofogden”. Så här fel blev DN:s granskning…

Dagens Nyheters journalister Josefin Sköld och Mattias Carlsson kontaktade i förra veckan Nya Dagbladets redaktion. De sade sig skriva en artikel där Nya Dagbladet omnämndes, vilken sedermera publicerats under dagen. I artikeln granskas flera “populistiska och högerextrema sajter”.

– Det framstår som två praktikanter gör sitt första “gräv” när de i ett mejl frågar hur sajten finansieras ekonomiskt. Om de hade börjat med att göra källkritik och läsa på sajten hade de kunnat tydligt läsa att sajten drivs ideellt, kommenterar Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson.

Josefin Sköld och Mattias Carlsson försökte också ta reda på hur en annonsör fick kontakt med tidningen och hur mycket Nya Dagbladet fått betalt i den särskilda upphandlingen.

– Det är självklart att vi inte lämnar ut uppgifter om våra affärskontakter och hur mycket ett visst företag betalat, fortsätter Andersson.

– Förväntar sig en journalist som ska komma ifrån Sveriges största dagstidning att en konkurrent ska lämna ut uppgifter om konkurrentens kunder och enskilda avtal? Det är inte seriöst någonstans, säger Andersson.

Vidare insinuerar Dagens Nyheter att Nya Dagbladet är “höger, extrema, populistiska, brottsdömda, nolltaxerade eller sökta av kronofogden”. Inget av dessa påståenden stämmer överhuvudtaget.

Nya Dagbladet är en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt. Tidningen har varken någon särskild vänster- eller högerinriktning.

Nya Dagbladet bevakar särskilt frågor om etniska och kulturella rättigheter, integritet och övervakning, miljö och hälsa.

– Dagens Nyheters stjärnjournalister verkar fått allting helt om bakfoten. De verkar ha blandat ihop oss med någon annan, säger Andersson vidare.

– Den som är nyfiken på vad Nya Dagbladet står för kan börja med att läsa vår utförliga presentation, något DN helt verkar ha missat. Vidare har DN överhuvudtaget inte granskat eller refererat till innehållet på Nya Dagbladet eller kommenterat en enda artikel. Det är inte seriöst, säger Andersson.

Nya Dagbladet har svarat på Dagens Nyheters frågor via mejl och samtidigt ställt frågor tillbaka till DN. Josefin Sköld och Mattias Carlsson har inte svarat på mejl trots påstötningar.

 

Nya Dagbladet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!