Det är hög tid att överge Facebook innan vi kvävs!

Debatten på Facebook håller på att kvävas när åsiktskorridoren hastigt blir trängre och censuren tilltar. Det är hög tid att överge denne Orwellska jätte för friare alternativ.

publicerad 20 oktober 2017
- av Markus Andersson

Behovet av att diktera och kontrollera vad som får sägas i det offentliga rummet har på intet sätt förändrats sedan debatten flyttat ut på sociala medier som Facebook. Trycket på Facebook att sträcka sig långt utanför lagens begränsning av vad som får sägas och inte sägas har varit enormt. Och det sociala medieföretaget har inte varit sena med att gå de gamla mediehökarnas panikartade krav tillmötes.

Klyftan mellan folket och de styrande har aldrig varit större. Kritiska röster och dissidenter stängs av närmast efter löpande band-principen för allt mer bagatellartade inlägg och vänstergrupper som #jagärhär tillåts att vara med och mer eller mindre diktera villkoren över vad som får sägas i det offentliga samtalet.

Allt fler inser att de håller på att kvävas i den trånga åsiktskorridoren

Allt fler inser att de håller på att kvävas i den trånga åsiktskorridoren och flyr ut. Lyckligtvis finns det ett ljus i tunneln. Världens näst största sociala nätverk VK.com huserar redan över 400 miljoner användare, är tillgängligt på 83 språk och ligger beläget i öst på tryggt avstånd från de värdegrundsstyrda moderatorerna i de framväxande väst-diktaturerna.

När Facebook slänger ut populära debattörer som författarinnan Katerina Janouch och Ann Heberlein hjälper det till att dra iväg massorna till de friare alternativen där samhällsdebatten kan fortsätta att utvecklas.

Vi instämmer i kören – det är nu dags att överge Facebook, den fria världen förtjänar bättre!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!