Ledare

Censurivrarna till mediejättar måste jagas med blåslampa

De senaste veckorna har Nya Dagbladet kunnat visa att distansen mellan mediejättar som Google, Expressen, DN och den vanlige medborgaren är större än någonsin.

Man är numer livrädd för att träffa på främmande människor, svara på kritiska frågor eller att ens lyfta telefonluren. Expressen har stängt ned sin telefonsluss och kopplar inte längre fram samtal till sina medarbetare. Google, ett av världens största företag, kan inte ens lämna ut en e-postadress för pressfrågor.

Dessa sociala medieföretag gömmer sig bakom kodade dörrar, “skalskydd” och väktare. Man plockar ned skyltarna ifrån huvudkontoren och hoppas att inte medborgaren skall hitta fram. Ansiktslösheten har fått ett ansikte.

Det gap man skapat mellan sig själv och befolkningen har skapat ett otäckt samhällsklimat.

När vi ändå hittar fram till huvudkontoren gömmer sig cheferna och de anställda springer likt förskräckta zombier förbi oss utan att kunna ta in en enda fråga i sitt medvetande.

Samtidigt har aggressiviteten och repressionen mot kritiska röster i samhället ökat. Man tystar dissidenter, släcker ned kanaler och censurerar medborgarjournalistiken.

Det gap man skapat mellan sig själv och befolkningen har skapat ett otäckt samhällsklimat.

Vi kan dock försäkra våra läsare att vi kommer att fortsätta jaga dessa moderna makthavare med blåslampa för att slå vakt om yttrandefriheten och andra helt grundläggande fri- och rättigheter som nu tas ifrån oss i rask takt. Förtrycket skall inte ges någon legitimitet.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • DN
  • Expressen
  • Google