Bör alla få demonstrera?

publicerad 3 maj 2016

Att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade på 1 maj i Borlänge har skapat många upprörda reaktioner. Somliga menar att nationalsocialister inte alls ska få demonstrera och arbeta politiskt i offentligheten, men vad skulle det få för konsekvenser?

1 maj i Borlänge 2016 utspelade inte riktigt på samma sätt som i övriga delar av landet. I Borlänge var fokus nämligen inte på vänstern och på Socialdemokraterna utan på den radikala nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen som både demonstrerade och höll tal i staden.

SVT rapporterade live, Dalarnas tidningar också och Aftonbladet och Expressen hade reportrar på plats. Dussintals andra medier uppmärksammade också organisationens närvaro på olika sätt, på sociala medier diskuterades demonstrationen flitigt och på det hela taget så blev nationalsocialisternas demonstration dagens stora snackis.

Flera prominenta tyckare ifrågasatte lämpligheten i att låta organisationen demonstrera på 1 maj eftersom man ansåg att Vänstern har ensamrätt på dagen. Några ansåg att nationalsocialisterna överhuvudtaget inte bör få demonstrationstillstånd någonsin någonstans. Det vanligaste argumentet var att Nordiska motståndsrörelsen är antidemokrater och står för en extrem politik.

Problemet med detta resonemang är ju att det är helt subjektivt. Man behöver inte vara nationalsocialist för att anse att även dessa har rätt att sprida sin propaganda, demonstrera, hålla tal och på olika sätt verka politiskt. Alla har någon politisk inriktning de ogillar eller avskyr, men det är bara när nationalsocialister och högerradikaler visar sig på gator och torg som det börjar talas om förbud och man öppet diskuterar att inskränka dessas medborgerliga rättigheter.

Även om nationalsocialismen kan upplevas som extrem och radikal så gäller ju detta även andra ideologier så som islamism, kommunism eller anarkism. Det är ideologier som vill förändra samhället från grunden och det är ideologier, som gör skillnad på människor och som inte alls är främmande för att använda våld för att nå sina mål. Om nationalsocialister inte tillåts demonstrera på våra gator, varför ska vi då tillåta att islamister eller kommunister gör det? Det handlar även där om åsiktsyttringar som upprör och förkastas av en majoritet av befolkningen.

Det logiska och det enda rimliga är förstås att låta alla åsiktsyttringar och politiska organisationer delta på samma villkor. Om de bryter mot uppsatta lagar så är det upp till polisen att hantera, men att enbart agera smakdomare och bestämma att vissa politiska grupper inte har rätt att verka ute i samhället är både destruktivt och kommer sannolikt också att leda till ännu fler förbud och inskränkningar.

Nordiska motståndsrörelsen är nationalsocialister – det är en ideologi som många av olika skäl tycker illa om, men det är i Sverige ingen förbjuden ideologi. De har samma rätt att föra fram sina budskap som vilken annan politisk organisation som helst. Och deras politiska motståndare har ingen som helst rätt att ofreda dem, kasta sten på dem eller på andra sätt försöka stoppa deras sammankomster.

Att polisen i SVT:s sändning öppet konstaterade att det inte är Nordiska motståndsrörelsen som startar våldsamheter borde få en och annan att fundera över sin världsbild och huruvida det verkligen är värre att nationalsocialister för ut sin politik än att extremister på vänsterkanten anser att de har rätten att med våld och skadegörelse ge sig på människor som de inte håller med i sak.

Att börja ta ifrån människor sina medborgerliga rättigheter för att man inte gillar deras åsikter är början på en mycket farlig väg.

 

Nya Dagbladet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!