Spotify raderar 70 Joe Rogan-avsnitt

Nätcensuren

publicerad 7 februari 2022
- av Redaktionen

Musikjätten Spotify har nu tagit bort 70 avsnitt av The Joe Rogan Experience som en följd av det utdragna drevet mot honom – nu för att han tidigare under sin karriär uttryckt sig på ett sätt som idag inte ses som politiskt korrekt.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om drevet mot Rogan där diverse kändisar och aktivister vill få honom bortplockad för att han själv uttryckt och i sin podd gett plats åt vaccinkritiska uppfattningar.

Nu har Spotify alltså också valt att censurera poddprofilen. Man har inte gett någon officiell förklaring till censuren, men det följer bland annat på det fortsatta drevet nu riktar in sig på att Rogan på olika sätt inte uttryckt sig ”politiskt korrekt” tidigare i sin karriär – bland annat genom att uttala det engelska ordet ”nigger” som enligt dagens kultur endast ska hänvisas till som ”the n-word” – ”n-ordet”. Han anklagas också för att ha benämnt ett kriminellt belastat område med en stor svart befolkning för ”Apornas planet”.

Joe Rogan konstaterar själv att hans uttalanden tagits ur sin kontext, men väljer ändå att be om ursäkt och menar själv att ingen bör använda sig av det språkbruk som han gjorde tidigare i sin poddkarriär.

– Jag vet att i de flestas ögon så finns det ingen kontext där en vit person någonsin kan tillåtas säga det ordet och jag håller med om det idag. Jag har inte sagt det på åratal, kommenterar han och hävdar vidare att han nu har förstått att svarta människor kan använda ordet på ett positivt sätt, någonting han menar är omöjligt för vita att göra.

Rogan går så långt som att säga att han ”gjort bort sig” och att han ”mår illa” när han lyssnar på vad han tidigare sagt.

Tilläggas kan att ytterligare drygt 40 avsnitt av ”The Joe Rogan Experience” har plockats bort från Spotify vid ett tidigare tillfälle i april – framförallt intervjuer med gäster som man betraktar som kontroversiella.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.