Neil Young lämnar Spotify – för att Joe Rogan inte censureras

publicerad 31 januari 2022
- av Jan Sundstedt

Artisten Neil Young tar bort sin musik från Spotify och motiverar beslutet med att världens största podd The Joe Rogan Experience är kvar på plattformen, där Young menar att poddvärden Rogan sprider ”desinformation om covid”.

Att tappa 60 procent av strömningsintäkterna genom att lämna Spotify är en ”big deal”, ett kostsamt drag, men värt det för vår integritet och det vi tror på. Desinformation om covid är inte acceptabelt”, skriver Neil Young i ett uttalande.

Förra veckan påstod artisten vidare att Spotify genom att inte censurera Joe Rogan ”sprider falsk information om vaccin och potentiellt orsakar dödsfall bland dem som tror på desinformationen som sprids”.

Utspelet har nu dragit igång ett omfattande drev mot Rogan och Spotify. Blanda andra sångerskan Joni Mitchell har hakat på kampanjen för att få bort avvikande röster och åsikter kring covid-19 och covidvaccinen och har även hon bett om att få sin musik bortplockad från plattformen.

Bakgrunden till kampanjen mot Spotify och Joe Rogan är att den sistnämnde vid flera tillfällen ifrågasatt nyttan med vaccinationskampanjen, meddelat att han själv behandlat sig mot covid med hjälp av ivermektin samt att han bjudit in vaccinkritiska gäster och experter som Dr. Peter McCullough och Dr. Robert Malone som även i skarpa ordalag kritiserat den förda coronapolitiken och restriktionerna.

Spotifys vd Daniel Ek skriver i ett pressmeddelande att man inte har för avsikt att censurera sina kreatörer men hänvisar samtidigt till det interna regelverk som säger att kreatörer ska undvika att publicera innehåll som exempelvis säger att covid-19 är en bluff.

Även Joe Rogan har kommenterat drevet emot honom och hans gäster och konstaterar bland annat att han inte gjort någonting fel, men att han hade kunnat bjuda in ett bredare spektrum av gäster.

– Om det är något jag hade kunnat göra bättre är det att ha fler experter med skilda åsikter direkt efter de med kontroversiella åsikter.

– Båda dessa personer är väldigt högt ansedda, väldigt intelligenta, väldigt skickliga personer, och de har åsikter som skiljer sig från mainstream-narrativet. Jag ville höra vad deras åsikter är, tillägger han och förklarar vidare att han är intresserad av att prata med människor med olika åsikter och perspektiv.

Noterbart är att såväl Youtube som Twitter redan valt att censurera Rogan och bland annat raderat intervjun med läkaren Robert Malone som menar att vaccinet bör betraktas som ett olagligt experiment.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.