Regissör censurerar 9/11-dokumentär efter påtryckningar

11 september-attentaten

publicerad 10 september 2021
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den afroamerikanske regissören Spike Lee och HBO meddelar att man kommer att censurera sin egen dokumentärserie om terrorattackerna den 11 september 2001. Efter massmedial hets och påtryckningar kommer intervjuerna med experter som menar att Wold Trade Center i själva verket kollapsade genom kontrollerade sprängningar att plockas bort.

Dokumentärserien som alltså görs för HBO:s räkning avhandlar inte bara händelserna kring 11 september utan också hur coronaviruset, nedstängningspolitiken och andra kriser har påverkat New York och dess befolkning.

Avsnittet som är tänkt att premiärvisas just den 11 september – 20 år efter att byggnaderna kollapsade och totalt 2996 människor dog – skulle ursprungligen till stor del fokusera på en längre diskussion med medlemmar ur nätverket Architects and Engineers for 9/11 Truth och deras tankar och syn på vad som egentligen orsakade byggnadernas kollaps.

Gruppen som består av bland annat just arkitekter och ingenjörer, fysikprofessorer och mekanikkonstruktörer med lång arbetslivserfarenhet menar att den officiella versionen av händelserna inte kan stämma. Detta bland annat eftersom bevisen som presenterats är undermåliga och flygplansteorin har stora luckor, samt det faktum att byggnaderna konstruerats för att klara av just kollisioner med passagerarflygplan och aldrig skulle kunna kollapsa på det sätt som de faktiskt gjorde.

Istället menar man att det mesta tyder på att det var kontrollerade sprängningar som gjorde att byggnaderna kollapsade.

Att människor som ifrågasätter det officiella narrativet skulle tillåtas medverka i dokumentären gjorde att Spike Lee snabbt fick massiv kritik från amerikanska etablissemangsjournalister och andra tyckare. Enligt HBO har Lee nu lovat att helt klippa bort den politiskt inkorrekta diskussionen.

Enligt New York Times anser många journalister att det är oacceptabelt att Lee inledningsvis gav ”lika mycket utrymme” till Architects and Engineers som till förespråkare av den officiella förklaringsmodellen. Tidningen uppger också att hela 30 minuters kritisk diskussion om händelserna därför nu har censurerats.

Lee vill själv inte kommentera varför dokumentären nu klipps om, men har tidigare konstaterat att han har frågor kring vad som egentligen hände den 11 september och att det därför är viktigt att dessa perspektiv får utrymme.

– Jag menar, jag har frågor och jag hoppas att kanske kan den här dokumentärens arv bli att kongressen håller en utfrågning, en utfrågning i kongressen om 9/11, sade han då och pekade bland annat på att de enorma temperaturer som krävs för att smälta stål inte uppnåddes den elfte september och lyfter även fram hur kollapsen av byggnad 7 påminde starkt om just hur en kontrollerad explosion fungerar.

– Men människor kommer att själva bestämma vad de ska tro. Mitt tillvägagångssätt är att lägga fram informationen i filmen och låta tittarna avgöra själva. Jag respekterar publikens intelligens.

Noterbart är att det inte är första gången som Spike Lee hamnar i blåsväder för ”politiskt inkorrekta” inslag i sina filmer. Filmen Mo’ Better Blues från 1990 fick massiv kritik av amerikanska journalister och judiska lobbyorganisationer eftersom den påstods porträttera judiska nattklubbsägare på ett ”farligt och antisemitiskt stereotypt sätt”.

Shelton Jackson ”Spike” Lee är en afroamerikansk regissör och producent från Atlanta, USA.

Sedan 1983 har Lee har gjort över 35 filmer och ett stort antal av dem fokuserar på svarta i USA, rasrelationer med andra folkgrupper och på den rasism och diskriminering som Lee menar att svarta utsätts och har utsatts för historiskt.

Bland Lees mer uppmärksammade filmer kan ”Do the Right Thing”, ”Malcolm X”, ”Clockers” och ”Jungle Fever” nämnas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!