Kommentar: USA – med fortsatt rätt att döda

11 september-attentaten

publicerad 2 augusti 2022
- av Isac Boman

Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Enligt Biden-administrationen har man nu likviderat ännu en hjärna bakom attentaten den 11 september 2001. Någon föregående internationell rättegång har det förstås inte varit frågan om, utan om en dom som delats ut med en robot från himlen. I realiteten handlar det framför allt om marknadsföring från ett amerikanskt PR-maskineri som måste motivera sin omfattande militära närvaro runtom i världen.

Drygt 20 år har förflutit sedan 11 september 2001. Tiden läker alla sår sägs det, men däremot kan tiden inte fylla igen de många oklarheter som fortfarande finns kring dåden. Den officiella förklaringen att det var två kapare utan tidigare flygerfarenhet som lyckades krascha varsitt Boeing 767-flygplan in i de två 400 meter höga tvillingtornen vid World Trade Center, är ett exempel. Ett annat är den tredje skyskrapan, den 47 våningar höga World Trade Center 7, som också denna upplöstes till dammpartiklar i en kollaps – trots att inget flygplan kraschat in i byggnaden. Den officiella rapporten präglas av dråpligheter som har sammanfattats av bland andra medborgarjournalisten James Corbett.

 

 

Den amerikanska regeringens officiella förklaringar har sågats av oberoende experter och även av anhöriga till offren, som pekat på att det av allt att döma var kontrollerade sprängningar som demolerade skyskraporna i New York. Motivet till detta, som vanligen pekas ut, är att det var en operation under falsk flagg för att motivera USA:s efterföljande invasion av Afghanistan och Irak samt implementeringen av övervakningssamhället, som blev verklighet i och med Patriot Act som infördes kort efter dåden.

Det är mot bakgrund av dylika obekväma faktum svårt att tro att islamistiska bergskrigare i egen regi legat bakom 11 september-attentaten mot världens militärt mest avancerade supermakt. Verkligheten är dock i vanlig ordning av underordnad betydelse gentemot det politiska skådespel som så många makthavare investerat sig i. Särskilt i USA, som även fortsättningsvis tar sig rätten att döda utländska aktörer på andra sidan jordklotet.

 

Isac Boman

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!