Utrikes

Anhöriga till 9/11-offer: Korrigera den officiella utredningen

Anhöriga vill få fram sanningen om elfte september.

Anhöriga till offer i 11 september-attackerna har anslutit sig till byggnadsexperter och gemensamt skickat in en begäran till den officiella utredningsgruppen NIST där man nu kräver att man korrigerar sin hårt kritiserade officiella rapport från 2008 om hur byggnad 7 i World Trade Center kollapsade.

Förutom de båda tvillingtornen kollapsade även den närliggande byggnad 7 den 11 september 2001 –  även känd som Salomon Brothers Building. Detta trots att den sistnämnda inte träffades av något flygplan. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om oberoende experter i den ansedda fysikpublikationen Europhysics News som konstaterar att bevisen pekar på att den officiella versionen av hur byggnaderna kollapsat inte stämmer och menar att det är mer sannolikt att det var kontrollerade sprängningar som orsakade byggnadernas kollaps.
Den omfattande rapport som nu skickas in syftar till att få utredningsgruppen National Institute of Standards and Technology (NIST) att ta tillbaka sin slutsats om att det var bränder som gjorde att byggnaden rasade. Rapporten innehåller belägg som man menar på åtta olika punkter motsäger NIST:s beskrivning av förloppet.

Kollapsen av byggnad 7 har liksom flera andra skeenden den 11 september 2001 omgivits med många konstigheter. Bland annat rapporterade BBC:s New York-korrespondent Jane Stanley att byggnaden rasat hela 20 minuter före den faktiskt föll, något som livesändes medan byggnaden fortfarande stod kvar i panorama-bakgrunden över New York.

https://www.youtube.com/watch?v=0ZqP8moItcc

 

NIST har fyra månader på sig att svara på den inskickade begäran och om man inte väljer att lyssna på uppmaningarna och agera måste man punkt för punkt bemöta de argument som läggs fram. Om så inte sker kommer offrens anhöriga att inleda ett försök att dra ansvariga inför rätta.

Den begäran som skickats in bygger till stor del på en rapport som släpptes förra månaden av forskare vid Alaska Fairbans Universitet och kom fram till att destruktionen av 47-våningsbyggnaden inte orsakades av eld.

Studien finansierades av gruppen ”Architects & Engineers for 9/11 Truth”, en icke-vinstdrivande organisation som representerar över 3 000 arkitekter och ingenjörer som kräver en ny utredning kring vad som egentligen hände den 11 september 2001 och den direkta orsaken till byggnadernas kollaps.

För många anhöriga är begäran till NIST det senaste av en lång rad försök att få reda på sanningen om hur deras nära och kära dog.

– Jag var sexton år när min pappa dödades i det norra tornet. Under det senaste året har jag lärt mig mycket mer om hans död, berättade Kacee Papa, en av tio familjemedlemmar som signerat begäran. Hon förklarar vidare att hon bara vill se rättvisa och att sanningen om vad som verkligen hände lyfts fram i öppen dager.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!