Hällristningar samlas i databas

publicerad 3 september 2023
- av Sofie Persson
Hällristningar i Tanum.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges alla kända hällristningar ska nu samlas i en ny databas. Över 26 000 digitaliserade dokument har samlats för att bli mer tillgängliga för både forskare och allmänhet.

Hällristningar finns i samtliga län i Sverige och har i de flesta fall daterats till att vara omkring 3000 år gamla. Sverige har också de världsunika så kallade Släbroristningarna, som skiljer sig markant från vanliga hällristningar i mönster och former. Forskare tror också att de kan vara upp till 1000 år äldre än de flesta andra ristningar.

Dokumentation av hällristningar i Sverige har pågått sedan 1600-talet och från 2007 har Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv (SHFA) samlat dokumentationen i en digital databas.

Nu har SHFA tillsammans med Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora (GRIDH) vid Göteborgs universitet utvecklat databasen och samlat mer än 26 000 digitaliserade dokument av hällristningar.

“De skandinaviska hällristningarna är världskända”

I databasen finns kopplingar till Fornsök och även Riksantikvarieämbetets söktjänst över alla kända registrerade fornlämningar i Sverige. Det ska finnas högupplösta bilder, sökfunktioner med karta och fler avancerade sökfunktioner.

Främst innehåller den öppna databasen hällristningar från Sverige, men det kommer även att finnas ristningar från andra länder.

De skandinaviska hällristningarna är världskända och den nya databasen gör det lättare för forskare och en intresserad allmänhet att ta del av materialet, säger Siska Humlesjö, projektassistent vid Göteborgs universitet.

Databasen testas just nu och kommer att fortsätta utvecklas under hösten. Bland annat kommer det att finnas 3D-modeller av hällristningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!