Feminister hyllar muslimer – som vägrar skaka hand med kvinnor

publicerad 23 april 2016
Stormen kring Yasri Khan visar att minoritetsgrupper talar om "normkritiska handlingar" - när de i själva verket vill behålla sina egna normer

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu backar den feministiska tidskriften Bang upp några kvinnor som säger sig ha ett normkritiskt förhållningssätt mot traditionell handskakning i Sverige – när de förespråkar muslimers rätt att slippa skaka hand med någon av det motsatta könet.

Efter att Yasri Kahn lämnar sina förtroendeuppdrag i Miljöpartiet gör den feministiska tidskriften Bang ett utspel där de försvarar muslimers rätt att bedriva normkritiska politiska aktioner som syftar till att bryta ned den svenska majoritetens normer och kultur. Nu senast ställer rödstrumporna sig bakom en debattartikel författad av några kvinnor som agiterar för muslimers rätt till att bevara sina egna normer – oavsett vilka skador detta åsamkar svensk kultur.

I det ifrågasatta Facebook-inlägget argumenterar feministerna bakom tidskriften Bang för muslimers rätt att sexualisera det motsatta könet och därmed slippa skaka hand med främmande kvinnor. I sin arsenal av giftiga argument använder rödstrumporna sig av islamofobi och rasism. På Facebook skriver tidskriften Bang:

Många är de män i Sverige som tar i hand men ger oss sämre lön och villkor.

I de senaste dagarnas mediala drev och avgångar har det varit oroande att se islamofobiska idéer styra och stå oemotsagda, ibland dolt under en tunn fernissa av feminism. I dagarna har en besvarad handskakning beskrivits som en mänsklig rättighet, i dagarna har åsikter om vad som är svenskt och inte svenskt florerat. I dagarna har samma återkommande paternalistiska uppläxningar haglat tätt, i dagarna har svensk media pratat som om jämställdhet faktiskt rådde och var en del av landets värderingar och praktik.

Då tackar vi Bang för texter som denna.

I debattartikeln som tidskriften Bang hänvisar till så försvarar tio kvinnor, varav nio är av utländsk härkomst, islamisten och den tidigare miljöpartisten Yasri Khans rätt följa sin muslimska tro fullt ut. Till exempel att slippa beröra en främmande kvinna fysiskt genom en enkel handskakning.

Kvinnorna tar upp minoriteters ensidiga rättighet till att bedriva normkritiska aktioner riktade mot det svenska majoritetssamhället. Politiska handlingar som mynnar ut i kulturkrockar. Och någonting som på sikt bryter ned den svenska majoritetens egna normer i Sverige.

Fakta tidskriften Bang

Tidskriften Bang är en svensk feministisk kultur- och samhällstidskrift uppkallad efter journalisten Barbro Alving, vars signatur var just ”Bang”.

Tidningen grundades 1991 av en grupp studenter vid Stockholms universitet.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!