Disney gör serie om rasfrågor – för småbarn

publicerad 19 maj 2021
- av Per Nordin
serie

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Disney Junior, som gör barnprogram för de allra minsta, arbetar nu på en serie om ”ras, rasism och social rättvisa”. Avsnitten uppges vara utformade för att ge ”inspirerande och stärkande budskap om att märka och fira skillnader”.

Serien ska heta ”Rise Up, Sing Out” (res dig, sjung ut) och bestå av musikbaserade kortfilmer. Det politiskt färgade barnprogrammet ämnar att passa de minsta barnen och ska släppas senare i år på alla Disneys plattformar, meddelar Disney Junior.

Avsnitten kommer att innehålla musik från afroamerikanerna Ahmir “Questlove” Thompson och Tariq “Black Thought” Trotter från den Grammy-vinnande musikgruppen The Roots.

Vi hoppas att dessa kortfilmer kommer att uppmuntra den unga publiken att känna igen och fira våra skillnader som människor, samtidigt som de lär sig verktygen för att navigera i verkliga frågor om rasorättvisa”, skrev Thompson och Trotter i ett gemensamt uttalande.

The Conscious Kid (Det medvetna barnet), en organisation som riktar sig till ungdomar och beskriver sig “främja hälsosam utveckling av rasidentitet”, kommer att konsultera serien och även utveckla en tittarguide för föräldrar.

Vi inser att många barn upplever en mängd känslor kring vad som händer i vår värld idag och vet att många familjer kämpar med hur man diskuterar känsliga frågor kring ras. Vårt mål med dessa kortfilmer är att öppna upp konversationen och ge familjer verktyg och kunskap för att ta itu med dessa viktiga ämnen med sina förskolebarn på ett åldersanpassat sätt genom musik och upplevelser som barn kan relatera till, säger Joe D’Ambrosia, chef för Disney Junior.

I kölvattnen av att kulturvärlden omhuldat den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM har raspolitiska frågor kommit allt tydligare i förgrunden hos många filmbolag. Exempelvis Netflix har klargjort en målsättning att minska andelen europeiskättade skådespelare i sina produktioner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!