Netflix spenderar 100 miljoner dollar för att ”förbättra mångfalden” på film

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 17 mars 2021
- av Per Nordin
Drottning Charlotte porträtteras som en svart kvinna i Netflix serie "Bridgerton".

Netflix har tidigare profilerat sig för att vara mycket fokuserat på rasfrågor. Nyligen har man gjort en studie av sina filmer och TV-program och gläds över en minskad representation av europeiskättade personer under de senaste åren. Underhållningsföretaget tycker dock fortfarande det är för många vita som förekommer på filmduken och ska därför spendera 100 miljoner dollar för att fortsätta ändra på detta.

Den vänsterliberala kanalen CNBC rapporterar utgående från studien att företaget har gjort framsteg i att minska antalet personer med europeiskt ursprung på film men menar att det krävs mer arbete för att ytterligare minska deras andel. Under de närmaste fem åren ska pengarna mot den bakgrunden bland annat finansiera organisationer som hjälper skådespelare från icke-europeiska folkgrupper att hitta jobb inom TV och film.

Underhållningsjättens ordförande Ted Sarandos säger själv att man för detta ändamål redan tillämpar en så kallad ”inkluderingslins” i sitt arbete, med andra ord att säkerställa att inte för stor andel vita förekommer på filmduken. Företaget tillkännager nu även skapandet av Netflix Fund for Creative Equity (fond för kreativ jämlikhet), som ska investera 100 miljoner dollar under de kommande fem åren i organisationer för att hjälpa icke-vita att hitta jobb inom TV och film. Netflix meddelar att man även kommer att släppa en uppdatering om denna studie vartannat år fram till 2026.


Annonser:


Studien undersökte alla filmer och serier som Netflix visade mellan 2018 och 2019. Av de 22 inkluderingsindikatorerna som bland annat kartlägger raslig identitet, HBTQ-sexualitet och funktionshinder visade 19 ökningar för under tvåårsperioden. Studien visade också att Netflix överträffar branschen när det gäller att anställa kvinnor och färgade personer som regissörer samt att man dessutom har en överrepresentation av svarta huvudrollsinnehavare. Studien fann samtidigt att andra raser och etniska grupper var underrepresenterade i förhållande till den amerikanska befolkningen, exempelvis latinamerikaner. Även huvudrollsinnehavare med handikapp var sällsynta.

I eftermålet av den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM:s upplopp i USA tillkännagav Netflix i juni även ett åtagande om 100 miljoner dollar för att stödja afroamerikanska samhällen genom att lägga 2 procent av sina kontanta innehav i speciella finansinstitut. Netflix grundare och medordförande Reed Hastings och hans fru donerade i samband med detta även 120 miljoner dollar till historiskt svarta högskolor och universitet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.