5000-årig rituell plats hittad i Kristianstad

publicerad 14 november 2024
- av Sofie Persson
En del av den rituella platsen med gropar.

Vid utgrävningen av en forntida våtmark i Kristianstad har arkeologerna gjort ett unikt fynd – en stenkonstruktion som tros ha varit en rituell plats för 5000 år sedan. Utöver detta har man hittat ett välbevarat kulturlager med redskap och spår av skinnberedning.

Vid utgrävningen av en forntida våtmark i Hammar, öster om Kristianstad i Skåne, upptäckte arkeologerna först ett 1–1,2 meter tjockt kulturlager innehållande stora mängder flinta, djurben och keramik. Där hittades även redskap tillverkade av horn och ben samt flintskrapor, vilket tyder på att skinnberedning ägt rum. Det organiska materialet är mycket välbevarat.

Det är mycket ovanligt att hitta sådana lager i en våtmark i Sverige, säger Magnus Artursson, projektledare på Arkeologerna, Statens historiska museer, i ett pressmeddelande.

Ett oväntat fynd var en inhägnad samlingsplats intill våtmarken, en stor, halvcirkelformad stenkonstruktion med upp till 1,5 meter djupa gropar i rad under stenarna och en diameter på 50 meter. Platsen tros ha använts för rituella ändamål för 5000 år sedan och är ett unikt fynd i Sverige.

Stenanläggningen var helt okänd för oss när vi började. Området har förmodligen varit en lokal samlingsplats, där man har hållit på med hantverk, ritualer och festat, säger Artursson och försätter:

Vi har även spår efter en träkonstruktion som går ut i våtmarken, som vi tror kan ha varit en spång eller brygga. Att man samlats på det här sättet för att festa och upprätthålla sociala nätverk under bondestenåldern är en vanlig företeelse, men att vi hittar sådana här spår efter det är helt unikt.

På grund av platsens unika karaktär ansöker arkeologerna nu om ytterligare medel från Riksantikvarieämbetet för att kunna fortsätta undersökningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!