Utan naturgas hotas fattiga länders skördar och försörjning

Sanktionerna mot Ryssland och dess naturgas leder till ökad konkurrens om andra energikällor och hotar fattiga länders försörjning med svält och hungersnöd som följd.

publicerad 21 april 2022
- av Tege Tornvall
Bild: Photobank MD

Europas, USA:s och övriga västländers gemensamma ansträngningar att minska beroendet av främst rysk naturgas hotar fattiga länders försörjning med gödsel för effektivt jordbruk.

För tillverkning av gödsel är ammoniak och gasen metan viktiga beståndsdelar. Även gödsel från boskapsdjur är viktig, men för globalt jordbruk är industriellt framställd gödsel svår att undvara. Och den framställs med naturgas som råvara, alltså metan.

Men Ryssland är Europas ledande leverantör av naturgas. Till de främsta sanktionerna mot Rysslands krig mot Ukraina hör att minska eller avbryta importen av rysk naturgas.


Annonser:


Eftersom flertalet europeiska länder har egna fyndigheter av naturgas, kan de egentligen klara sig utan denna import. Men de vill inte exploatera sina egna tillgångar av miljö- och påstådda klimatskäl. Detsamma gäller USA, som stängt sin gasimport från Kanada.

Med minskande eller ingen kärnkraft blir Europa, USA och Australien beroende av dels vind- och solkraft, dels biokraft och kolkraft för sin fortsatta el- och energiförsörjning. Men det blåser och är solsken bara ibland, och biokraften räcker inte till i konkurrens med mat och andra behov.

Därför blir det mer konkurrens om kolbaserad energi = kol, olja och gas. Det  drabbar fattiga länder, som sällan har andra energikällor utom ineffektiv och hälsovådlig förbränning av växtrester och dynga.

Det bådar tyvärr för hotande hungersnöd i fattiga länder, som annars varit på väg mot bättre livsvillkor med gott om energi från just kolbaserade källor. Globalt svarar kolbaserad energi får 80-85 procent av världens energiförsörjning. De flesta fattiga länder har inget annat.

 

Tege Tornvall
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.