Samtidigt som…

USA:s militärpolitiska dubbelspel pågår för fullt samtidigt som...

publicerad 24 juni 2018

Samtidigt som USA:s president gör sitt bästa för att få Nordkoreas diktator att skrota sina kärnvapen, så arbetar USA:s bästis, Israel, med att utbilda Saudiska tekniker i konsten att framställa just kärnvapen. Tillhör man USA:s vasallstater, då är kärnvapen ett måste – tillhör man inte vasallstaterna utan utgör en fri stat, exempelvis Ryssland, då utgör kärnvapen ett dödligt hot för hela världen. Så ser USA/NATO:s världsbild ut.

Nordkorea har varit hotat av USA sedan mitten av 1980-talet. Det har inte bara varit verbala hot utan högst reella sådana både i form av kraftig upprustning av Sydkorea och etablering av militärbaser där. Utan också av ständigt återkommande militärövningar så nära Nordkoreas territorium som möjligt.

På 1980-talet publicerade RAND Corporation en rapport med instruktioner om hur Nordkorea skulle kunna invaderas med målet en regimförändring, och där börjar det allvarliga hotet mot det landet.


Annonser:


Nordkorea har sedan dess byggt upp en disciplinerad hjärntvättad miljonarmé bestyckad med föråldrade vapen. Bilden har dock förändrats under de senaste åren då landet till ledarskiktets förtjusning förmått skaffa sig kärnvapen. Att de vapnen skulle kunna användas i annat syfte än avskräckning är det få som tror. USA har under mer än trettio år utgjort ett allvarligt hot mot Nordkorea och det har utgjort grunden för landets agerande militärpolitiskt. Vi kan heller inte bortse från det förhållandet att under de senaste trettio åren så är det de västliga demokratiska staterna som inlett krigshandlingar, med demokratins föregångsland USA i spetsen. Ett fyrtiotal krig och militära interventioner har man hunnit med. Kommunist-diktaturerna har däremot generellt legat mycket lågt på krigsfronten. Vi får se vad Donald Trumps möte med Nordkoreas Kim Jong-un leder till, men dess ekonomiska krigföring mot Nordkoreas svältande befolkning fortsätter.

Samtidigt som Trump skakar hand i Singapore och talar vackert om fred, så angriper amerikanska bombplan tillsammans med Saudiska enheter den jemenitiska hamnstaden Hodeidah som är en mycket viktig hamnstad. Här bör man observera, att när SVT nämner denna tragedi så sägs inget om att USA är starkt engagerad i denna operation. En helt annan version lämnar Erik Zuesse I Strategic Culture Foundation där han nämner att den fundamentalistiska Sunnikoalitionen:

Using American weapons, in order to bomb and blockade, and now starve to death, approximately seven million Houtis, and that it’s part of a broader war in which the U.S. and Israel are allied with fundamentalistist-Sunni monarchies which are trying to conquer Shiite-run countries, especially Yemen, Syria and ultimately Iran.”

På samma sätt som i SVT sker informationen i New York Times d.v.s. Amerikas dominans och insats förbigås. Att undanhålla väsentlig information är en viktig del av fake-världen. Det torde dock vara uppenbart för de flesta att USA, Israel och Saudi har ett mycket nära militärpolitiskt samarbete, där USA har en nyckelposition.

Jemeniterna importerade före kriget 90 procent av sitt livsmedel och under krigets härjningar då hamnar, varuhus och lagerlokaler systematiskt har förstörts genom flygangrepp, har importen blivit ändå viktigare. Den jemenitiska kusten är under blockad av saudiska flottan samt U.S. Navy sedan tre år. Den enda öppna hamnen är Hodeidah genom vilken FN kan föra in begränsade kvantiteter. Men Trump är långt borta och medan han leende i Singapore talar om freden och hela världen med beundran lyssnar till honom, så angriper hans rovfåglar Jemens enda livstråd, Hodeidah. Följden kommer troligtvis att innebära svältdöden för sju miljoner av Jemens 26 miljoner invånare. En förintelse som man gärna blundar för i Västvärlden.

Samtidigt, nämligen den 12 juni, bombar USA alliansen ett kolerasjukhus i Abs i Jemen. Det är mycket som ska ske på en gång enligt Warmerikas dagordning dikterad av Israel. Naturligtvis förorsakar dylika dårhusaktioner ett oändligt lidande bland de som redan har det svårt. Men det var tydligen det som var meningen.

 

 

Hans Myrebro


Om skribenten:

Hans Myrebro är en pseudonym. Han har bland annat författat boken NATO – ett monster på katastrofkurs.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.