Att hata mer än man älskar

NyD:s Alexander Almqvist-Paajanen skriver i sin krönika om hatet från TV4:s Marcus Oscarsson som har förblindat honom i utrikespolitiken.

publicerad 22 december 2018
- av Alexander Almqvist
Marcus Oscarsson, politisk kommentator på TV4.

Hemma i stugorna har TV4:s Marcus Oscarsson blivit folkkär. Oscarsson åtnjuter stor karisma och berättar fängslande om både inrikes- och utrikespolitik.

Samtidigt ifrågasätts han, ofta av Expressens Alex Schulman, då han tenderar att hålla sig neutral och opartisk när det kommer till Sverigedemokraterna, vilket leder till att Oscarsson ibland får oförtjänt kritik.

Mer tyst är det i etablissemangsmedia om Oscarssons utrikespolitiska åsikter, där han är allt annat än neutral och opartisk. Oscarsson använder sin Facebooksida som en ledarsida där han försöker dölja sitt tyckande genom att rubricera några rader som ”ANALYS”. Såklart kan en neutral politisk kommentator väga olika alternativ, vad är bra och dåligt med exempelvis ett förslag. Men Oscarsson försöker inte vara analytisk och någorlunda opartisk när det kommer till amerikansk utrikespolitik.

Gång på gång har Oscarsson gjort publicistiska övertramp när det kommer till amerikansk utrikespolitik. Han har öppet förfäktat åsikten att USA borde ha upprättat en luftfri zon i Syrien, trots att det enligt USA:s försvarschef Joseph Dunford skulle orsaka direkt krig med Ryssland.

Det främsta övertrampet skedde nog efter USA:s president Donald Trumps bombningar av påstådda syriska kemvapenfabriker i våras. Oscarsson varnade för ryska troll på sociala medier och skrev öppet att det inte finns en enda riktig svensk som inte stödjer USA:s bombningar av Syrien.

Frågar man riktiga människor, Svenne i Vimmerby eller Lotta i Sveg så är svaret glasklart – självklart är det bra att diktatorns kemvapenfabriker slås ut”, skrev Oscarsson på Facebook i ett nu raderat inlägg.

Marcus Oscarssons utrikespolitiska åsikter är tydligt färgade av den neokonservatism som funnits i USA och som under de senaste årtiondena personifierats av krigshökar som John Bolton och Dick Cheney. Som om inte detta vore nog går han ett steg längre än en sådan som John Bolton och kan inte se några fördelar över huvud taget med någonting som eventuellt också kan gynna Ryssland, Turkiet och Iran.

I veckan skrev han ett rasande inlägg mot president Trumps beslut att ta hem de amerikanska styrkorna från Syrien. Oscarsson nämner inte en enda fördel med beslutet, men radar upp de negativa konsekvenserva, vilket främst är att Ryssland, enligt Oscarsson, ”jublar” över beslutet.

ALLVARLIGT LÄGE I USA DÅ VIKTIGASTE MINISTERN AVGÅR I PROTEST MOT TRUMP – MEN PUTIN OCH ERDOGAN ÄR GLADA”, skriver Oscarsson i versaler på sin Facebooksida.

Trumps kontroversiella beslut att USA ska lämna Syrien vilket ses som ett stort svek mot kurderna som fortfarande kämpar mot IS. Dock gynnas Erdogan som strider mot kurderna. En annan person som gläds över besluten – både över att Mattis avgår och att USA lämnar Syrien – är Putin. Och det är en av anledningarna till att såväl Demokrater som Republikaner samt USA:s allierade nu känner stor oro”, fortsätter Oscarsson i sin självutnämnda analys.

Det är alltså viktigare för Oscarsson att skada Ryssland och Turkiet, vilka är två av många halmgubbar i Oscarssons världsbild, än att se USA ta hem trupperna. USA ska med andra ord fortsätta att kriga, inte för att rädda liv, utan för att slå mot ryska och turkiska intressen. Detta är inte bara tvivelaktigt ur en moralisk synvinkel, det är illavarslande att bedriva en utrikespolitik som utgår från devisen söndra och härska.

Samtidigt nämner inte Oscarsson att diktaturen Saudiarbien inte torde uppskatta Trumps beslut, då landet är allierat med Israel som har stora intressen i att se den syriska regimen falla. Detta vet Oscarsson förmodligen om, men är så intellektuellt ohederlig att han inte har med det i sin harang på Facebook.

Det ter sig konstigt att inte TV4 agerat mot Oscarsson för hans neokonservativa höftskott inom utrikespolitiken. Oscarsson är samtidigt ett enormt dragplåster för inte bara TV4:s Nyhetsmorgon utan för hela TV4-gruppen samt Bonnierkoncernen.

Att leva med så mycket hat inom sig som Oscarsson har är varken hälsosamt eller någonting hållbart i längden. Det är lätt att förblindas av USA:s ”goda intentioner” inom geopoliken i Mellanöstern. Mitt råd till Marcus Oscarsson är att ta det kallt, sätta sig och läsa en bok, istället för att skriva om den onde Putin eller Erdoğan.

Marcus Oscarssons Facebooksida är idag ett svart hål som suger ut glädjen och respekten för den som vill debattera politik på ett seriöst och vuxet sätt.


Om skribenten:

Alexander Almqvist-Paajanen har arbetat som reporter för Nya Dagbladet sedan 2013.

Sedan 2016 är han tidningens nyhetschef. Han är även programledare för NyD-podden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.