Är Assad verkligen så korkad?

publicerad 3 september 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.
Syrisk pojke vid stora mosken i Damaskus. Foto: James Gordon: CC BY-NC 2.0
Syrisk pojke vid stora mosken i Damaskus. Foto: James Gordon: CC BY-NC 2.0

Ska vi nu snällt  tro att Assadregimen är så omdömeslös, att den själv triggar i gång en västlig aggression. Redan romarna frågade “cui bono”, vem gagnas? I detta fall av påståendet att Assad skulle använt kemvapen mot sin egen befolkning?

För ett par veckor sedan chockades vi av otäcka bilder från Syrien. Vi såg rader av lik till synes dödade av någon slags nervgas. I dag laddar USA och Frankrike upp för att i sedvanlig ordning göra ett militärt ingripande. Hur ett sådant skulle kunna minska det redan otäcka massdödandet i landet får vi inte veta.

Nu säger de båda aggressiva västländerna självsäkert, att det var Assadregimen som med kemiska vapen var ansvarigt för massdödandet. De är så angelägna att få basunera ut det, att de inte ens tycks vilja invänta FN-inspektörernas slutrapport.

Föga sägs om det motsägelsefulla i att regimen var syndabocken. Assad visste ju mycket väl, att användning av kemiska vapen skulle vara ett klartecken för västmakterna att inskrida militärt. Att dessutom göra det just när FN-inspektörerna hade anlänt är ju ett uppseendeväckande självmål. Är Assadregimen verkligen så korkad? Redan romarna frågade “cui bono”, vem gagnas.

Vart tog Carla del Pontes rapport till FN vägen för tre månader sedan? Hon hade bland annat genom intervjuer med flyktingar funnit att det inte fanns några bevis på att den syriska regimen använt kemvapen, medan mycket tydde på att rebellerna hade gjort det. Schweiziskan Carla del Ponte är ingen duvunge i fråga om krigsförbrytelser. Hon har bland annat varit åklagare vid den Internationella Brottsdomstolen i Haag och visat civilkurage tidigare.

För ett par veckor sedan framträdde fredsprofessorn Ola Thunander vid fredsdagarna i Degerfors. Han talade bland annat om de operationer som kallas “false flag”. Ett av exemplen han nämnde var den så kallade ”brödkömassakern” den 27 maj 1992, när bomber tre gånger exploderade i det av serber belägrade Sarajevo och dödade många civila muslimer. Han ifrågasatte om det verkligen var ett serbiskt dåd, ty det var de som missgynnades.

Krigens första offer
Dessutom vet vi ju att sanningen har varit krigets första offer inte minst i Mellersta östern. Den 10 oktober 1990 framträdde inför den amerikanska kongressen en kuwaitisk tonårsflicka, Nayirah. Hennes vittnesmål upprörde hårdhudade journalister och politiker och skakade via TV om en hel värld. Mer än något annat bidrog det till att påverka opinionen för krig mot irakierna, Kuwaits ockupanter. Före konflikten hade många amerikaner inte ens hört talas om Kuwait — och av dem som hade det trodde en del att det var ett oljebolag.

“Ögonvittnet” Nayirah berättade hjärtskärande om hur hon sett den irakiska soldatesken fara fram på Al Addan-sjukhuset i Kuwait. Tårögd vittnade hon om hur irakierna hade rövat bort  även kuvöserna och grymt låtit spädbarnen dö på golvet..

Så småningom visade det sig att bakom den här effektiva historien låg en reklamfirma, Hill & Knowlton. Den hade från kuwaitiskt håll försetts med ca 80 miljoner kr för att förmå USA och FN att befria Kuwait, ett feodalt shejkdöme och förtryckarsamhälle, som nu började beskrivas som en supersympatisk men våldtagen demokrati. Med så mycket pengar kunde den låta ett hundratal anställda bearbeta opinionen, med allting från T-shirts till nationella bönedagar.

Pangnumret i kampanjen blev unga Nayirahs rörande vittnesbörd. Uppbackad av reklamfirman hade hon inför politiker och TV-kameror skickligt spelat sin propagandaroll. I verkligheten hade hon inte varit något frivilligt arbetande sjukvårdsbiträde i Kuwait utan hon var dotter till en av Kuwaits diplomater i Washington.

Men när succébluffen avslöjades hade redan uppåt 150 000 irakiska killar, ivägtvingade som soldater, dödats liksom tusentals civila i bombangrepp, som påstods vara “kliniskt rena”.  På den andra sidan dödades något hundratal, flera av dem offer för “friendly fire”, missriktad eldgivning från de egna. Efteråt blev hundratusentals irakier indirekta offer för Gulfkriget. Enligt en FAO-rapport dog uppåt en halv miljon barn, främst till följd av sanktionerna.

Ännu mera ökänd är den propagandalögn som USA och England använde för att motivera sitt anfall på Irak 2003. Det var det falska påståendet att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. I detta krig och dess följder har många hundratusen irakier dödats och ännu flera drivits på flykt.

Men nu ska vi snällt  tro att Assadregimen är så omdömeslös, att den själv triggar i gång en västlig aggression.

 

Per Petreasnligt det ryska förvarsministeriet avfyrade Israel två långdistansrobotar mot Medelhavet under tisdagsmorgonen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!