Foto: Flickr/Melinda Taber/CC BY-NC-SA 2.0

Varning för teflon

Publicerad 10 maj 2017, uppdaterad kl. 16:03

Teflon är ett ämne som är vanligt i svenska hushåll, det finns exempelvis i stekpannor och andra produkter som används till matlagning. Vad som det inte talas mycket om är att stekpannor och andra produkter med teflonyta på mellan två till fem minuter kan nå en temperatur som gör att teflonytan bryts ned och avge giftiga partiklar och gaser. Dessa giftiga ämnen har i USA kunnat kopplats till hundratals dödsfall hos husdjur och illamående hos människor.

Dupont som tillverkar teflonstekpannor medger själva att teflon som upphettas på vanliga spisar kan ge influensaliknande symptom. Tester av en professor i matsäkerhet från USA har upptäckt att flera mycket giftiga ämnen avges vid upphettning av teflonpannor, och detta vid matlagning på vanliga spisar.

Annons:


Bland dessa ämnen finns vissa vid låga doser kan vara dödliga för människor. Vid litet högre temperaturer som kan nås på vissa typer av teflonpannor avges det kemiska stridsmedlet PFIB och en substans som verkar likt fosfogen (COF2) som användes som kemiskt stridsmedel under andra världskriget.

Listan på farliga ämnen som bildas vid upphettning av teflonpannor kan göras mycket lång. Det bildas t. ex. vid upphettning väldigt små partiklar som orsakar svåra lungskador hos möss på tio minuter. Vidare bildas tetrofluorotylene som orsakar cancer hos möss. Hexafluropropen kan leda till ögon- och halsirriation, huvudvärk, oregelbunden hjärtrytm och död.
Att det är tillåtet att använda dessa teflonpannor som släpper ut så många giftiga partiklar och gaser är skrämmande.

 

Artikeln har tidigare publicerats på Vaken.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Sverker

  COF2 heter karbonyldiflourid eller möjligen fluorofosgen. Fosgen är COCl2, alltså karbonyldiklorid. Det finns ingenting som heter fosfogen. COF2 syftar på ‘substans’, inte på fosgen (oklart). Fosgen COCl2 är en välkänd stridsgas som användes mycket under första världskriget (inte andra världskriget). Karbonyldifluorid är också giftig, men har inte använts som stridsgas. (Dessa två föreningar kan ses som formaldehyd med väteatomerna utbytta mot halogenatomer, och PFIB, perfluoroisobuten är ett kolväte med alla väteatomerna utbytta mot fluor.)
  Underligt att det alltid skall bli smörja när det handlar om den enklaste kemi.

  • Sverker

   Vidare heter det tetrafluoroetylen och hexafluoropropen. Även detta står fel i art. Enkelt: Kolvätena etylen och propen med 4 resp. 6 fluoratomer. Elementär kemi.

  • Gnurduff von vinkelstjärt

   Enkel kemi ? ?

 • Bertil Andersson

  I Sverige dräller det av myndigheter, verk och departement. Märkligt att ingen av dessa tar upp teflon.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend