Ohomogeniserad mjölk allt mer tillgänglig i butikerna

Den för kroppen nyttigare ohomogeniserade mjölken finns nu i allt fler butiker. En positiv trend som några mejerier börjat att ta upp. Detta sker också på grund av en större efterfrågan genom ökad konsumentmedvetenhet.

publicerad 22 juli 2013
- av Markus Andersson
Den sundare mjölken sprider sig i våra butiker

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den mjölk som inte homogeniserats och därför har kvar sin naturliga och varierande fetthalt har börjat att bre ut sig i butikerna. Den absoluta majoriteten av all mjölk som produceras och säljs i butikerna är både värmebehandlad och homogeniserad. Den är därför betydligt mindre hälsosam än färsk mjölk.

Trots att mejerierna skriver färsk mjölk på förpackningen är den vanliga standardmjölken inte färsk. Uppvärmningsprocessen som kallas pastörisering har till syfte att förlänga hållbarheten på mjölken genom att ta död på vissa bakterier. Men då dör också en del av näringen som finns i den färska mjölken.

Den industriella driften av mjölkgårdar har låtit mjölkkrukorna rosta, men som konsument kan du vara med att vända utvecklingen. Foto: Britt-Marie Sohlström/CC BY-NC-ND 2.0
Den industriella driften av mjölkgårdar har låtit mjölkkrukorna rosta, men som konsument kan du vara med att vända utvecklingen! Foto: Britt-Marie Sohlström/CC BY-NC-ND 2.0

En svensk mjölkbonde får sälja mjölk direkt till privatpersoner för eget bruk. Det är dock olagligt att sälja vidare mjölk för en mellanhand eller distributör om mjölken inte är pastöriserad. I praktiken dricker ytterst få svenskar riktig färsk mjölk på grund av att det blivit så besvärligt och olönsamt för mjölkbönderna med den småskaliga försäljningen till enstaka privatpersoner när driften på gårdarna blivit så storskalig.

Mjölk kan värmebehandlas på olika nivåer och benämns som lågpastörisering och högpastörisering. Mjölk och grädde etc som säljs med “extra lång hållbarhet” är högpastöriserad. Den både smakar annorlunda, ofta mindre och innehåller ännu mindre näring än vad den lågpastöriserade mjölken gör. Den rekommenderas inte för dagligt bruk, utan är kanske mer något för sommarstugan.

Homogenisering  – ett högt pris

Homogeniseringen av mjölken, även kallad standardisering, har främst ett estetiskt syfte. Fettet i mjölken klumpar sig inte och kärl och glas är lättare att diska. Men för detta får vi betala ett högt pris. När de naturliga fettkulorna i mjölken slås sönder i homogeniseringsprocessen får kroppen svårare att ta hand om mjölkfettet vilket påverkar kroppen och blodkärlen negativt. Den huvudsakliga hälsokritiken mot mjölk i samhällsdebatten bottnar i praktiken i att de flesta dricker behandlad mjölk. Riktig färsk mjölk som den dracks innan industrialiseringen innehåller dock otroligt mycket näring och är för många människor en hälsosam dryck.

Trenden vänder

Flera svenska mejerier säljer numer ohomogeniserad mjölk varibland Arla och Skånemejerier tillhör de mer kända. Denna mjölk säljs även under beteckningen “gammaldags mjölk”.  Mjölken är fortfarande lågpastöriserad, men för att komma bort ifrån det behöver både lagstiftningen förändras så att de som vill får dricka färsk mjölk på egen risk för bakterier som mycket sällan ställer till med problem och de praktiska förutsättningarna för mjölkbönderna behöver förbättras så att det blir enklare att hämta mjölken direkt ifrån mjölkgårdarna vilket delvis kan ske genom ökad småskalighet och minskad import av mjölk.

Styr utvecklingen genom konsumentmedvetenhet

Detta är en utveckling som du som konsument kan vara med att styra genom att välja svensk och gärna så lokal mjölk som möjligt. Du kan alltid besöka en mjölkbonde och fråga om lov att tappa mjölk direkt ifrån tanken. Vid köp av större volymer mjölk så kan den frysas in vilket ändå både blir hälsosammare och billigare än att köpa behandlad mjölk av mellanhänderna, alltså livsmedelsbutikerna.

På det hela taget får i alla fall den allt högre tillgången på “gammaldags mjölk” ses som en positiv utveckling i rätt riktning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!